Linkovi

Britanska ambasada pomaže reformu pravosuđa na Kosovu


Britanska ambasada na Kosovu i Sudski savet Kosova pokrenuli su zajednički projekat “Jačanje pravosudnog sistema Kosova”. Projekat će kako je rečeno, ugraditi međunarodno akreditovan organizacioni okvir za rad, kojim će ojačati sposobnost sudskog Saveta da strateški upravlja sudskom službom i pruži kontinuirano i održivo institucionalno unapređenje.

Cilj projekta “Jačanje pravosudnog sistema Kosova” je povećanje odgovornosti, transparentnosti i integriteta u kosovskom pravosudnom sistemu, razvijanjem lokalnih i održivih sistema, sa posebnom pažnjom na zapošljavanje, unapređenje i transfer svih sudija. Memorandum o zajedničkoj saradnji na ovom projektu potpisali su direktor projekta Stiv Pits i predsedavajući sudskog saveta Kosova Skender Ćoćaj.

“Ovo još jednom pokazuje angažovanje i posvećenost Ambasade Velike Britanije da bude bliski partner glavnih aktera pravosudnog sistema na Kosovu. Možda se pitate zašto smo tako posvećeni, zato da bismo imali demokratsku, funkcionalnu državu, koja će pružiti pravdu građanima Kosova. Moja zemlja ima interes da podrži Kosovo na tom putu, ovo će omogućiti i našim investitorima da ulažu na Kosovo i s tim u vezi ovo predstavlja recipročni interes”, rekao je ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot.

Iz Sudskog saveta Kosova poručuju da je pravosudni sistem Kosova postigao određeni napredak u poslednje vreme, ali da je još neophodna saradnja i pomoć međunarodne zajednice.

“U okviru ovog procesa mi preduzimamo korake u reformi sudskog saveta, u uspostavljanju sekundarnog zakonodavstva i planiramo da uspostavimo funkciju, da vrednujemo rad sudija, da zapošljavamo i glavna svrha svega ovoga je da poboljšamo efikasnost, transparentnost i odgovornost u sudovima i sudskog saveta Kosova”, rekao je predsedavajući Sudskog saveta Skender Ćoćaj.

Direktor projekta Stiv Pits predstavio je detalje projekta i analizu postojećeg stanja.

“U protekla četiri meseca mi smo prikupili, istražili i analizirali ogroman broj informacija. Doveli smo tim od 12 stručnjaka iz oblasti pravosuđa na Kosovu i obavili razgovor sa skoro 150 ljudi. Posetili smo svaki sud i svaku kancelariju tužilaštva na Kosovu i razgovarali na svim nivoima pravosudnog sistema. Fokusirali smo se na šest ključnih oblasti, a to su: sudska imenovanja, unapređenja i premeštaji, vrednovanje rada, disciplinski mehanizmi, provere istorije i integriteta, uloga organizacija civilnog društava i poboljšanje učinka institucija”, rekao je Pits.

Projekat „Jačanje pravosudnog sistema Kosova“ sprovodi britanska ambasada na Kosovu, preko svojih partnera za sprovođenje, u saradnji sa Sudskim savetom Kosova.

XS
SM
MD
LG