Linkovi

Britanija uvela sankcije ruskom patrijarhu Kirilu


ARHIVA - Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril na službi u katedrali u Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko, Pool)
ARHIVA - Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril na službi u katedrali u Moskvi (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Velika Britanija je u četvrtak objavila novi krug sankcija protiv Rusije, a kaznene mere uvedene su i patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu zbog podrške ratu u Ukrajini, kao i ruskoj komesarki za prava deteta, za koju London tvrdi da je odgovorna za prislilno odvođenje i usvajanje više stotina ukrajinske dece u Rusiji.

Britanska šefica diplomatije Liz Tras rekla je da je patrijarh Kiril, dugogodišnji saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, "više puta zloupotrebio svoj položaj da opravda rat" u Ukrajini.

Sankcionisana je i komesarka za prava deteta Marija Ljvova-Belova, koja je optužena da je omogućila da se 2.000 ugrožene dece odvede iz regiona Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini i prisilno usvoji u Rusiji.

Na spisku su i četiri pukovnika iz brigade za koju se zna da je ubijala, silovala i mučila civile u Buči.

Tras je takođe poručila da britanska vlada "preduzima sve moguće korake" kada je reč o britanskim državljanima koji su osuđeni na smrt zato što su se u Ukrajini borili protiv ruskih snaga.

Dodala je da su ona i drugi zvaničnici u redovnom kontaktu sa ukrajinskom vladom u vezi sa Ejdenom Aslinom i Šonom Pinerom koji su, uz Marokanca Brahima Saduna, prošle nedelje osuđeni pred sudom samoproklamovane Donjecke Narodne Republike zato što su se navodno borili kao plaćenici.

"Ti ljudi su ratni zarobljenici. Legitimno su se borili sa ukrajinskom vojskom. Rusija je prekršila Ženevsku konvenciju. Preduzimamo sve što možemo", naglasila je Tras.

XS
SM
MD
LG