Linkovi

Britanija domaćin Pesme Evrozije 2023. u ime Ukrajine


ARHIVA - Okrestar Kaluš - pobednici takmičenja za pesmu Evrovizije 2022. na konferenciji za novinare u Lavovu, 17. maja 2022. (Foto: Reuters/Pavlo Palamarchuk)
ARHIVA - Okrestar Kaluš - pobednici takmičenja za pesmu Evrovizije 2022. na konferenciji za novinare u Lavovu, 17. maja 2022. (Foto: Reuters/Pavlo Palamarchuk)

Britanija će naredne godine biti domaćin takmičenja za pesmu Evrovizije u ime pobednika Ukrajine, zbog sukoba koji još traje, saopštili su organizatori takmičenja u ponedeljak.

Dok tradicija duga decenijama nalaže da pobednik takmičenja bude domaćin naredne godine, Evropska radiodifuzna unija(EBU) saopštila je da je iz bezbednosnih razloga Britanija, koja je osvojila drugo mesto, pozvana da bude domaćin 2023.

BBC će sada organizovati događaj čiji TV prenos obično privuče skoro 200 miliona gledalaca. Pesma Evrovizije je poslednji put održana u Britaniji 1998. Ukrajina će se automatski kvalifikovati za finale takmičenja, saopštila je EBU.

"Veoma nam je žao što naše kolege i prijatelji u Ukrajini neće moći da budu domaćini Pesme Evrovizije 2023", saopštio je generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi.

"BBC je rešen da događaj, pored toga što ćemo istaći raznovrsnost i kreativnost britanske muzike, bude i veran odraz ukrajinske kulture", dodao je.

Britanski premijer Boris Džonson prošlog meseca je izjavio da veruje da Ukrajina može i da će biti domaćin takmičenja 2023.

Džonson je na Tviteru saopštio da se prošle nedelje dogovorio sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da, "bez obzira gde se održi Pesma Evrovizije 2023. godine, manifestacija mora da slavi ukrajinsku državu i narod."

"Pošto smo mi sada domaćini, Britanija će direktno ispuniti to obećanje - i organizovati fantastično takmičenje u ime naših ukrajinskih prijatelja", izjavio je Džonson.

Britanska pesma je u maju osvojila drugo mesto na takmičenju održanom u Italiji, posle ukrajinskog Kaluš orkestra koji je zahvaljujući velikoj podršci evropske javnosti odneo pobedu 2022. BBC je saopštio da će sada početi proces izbora grada - domaćina Pesme Evrovizije.

XS
SM
MD
LG