Linkovi

NATO čestitao Ukrajini pobedu na Evroviziji


Kaluš orkestar iz Ukrajine osvojio je prvo mesto na Evroviziji u Torinu, 14. maja 2022.
Kaluš orkestar iz Ukrajine osvojio je prvo mesto na Evroviziji u Torinu, 14. maja 2022.

BRISEL - Evrovizija i NATO obično nemaju nikakve veze jedno s drugim, ali u nedelju je zamenik šefa vojne alijanse čestitao Ukrajini na pobedi na Evroviziji i ocenio da "lepa pesma" svedoči o njenoj hrabrosti u ratu protiv Rusije.

Ministri spoljnih poslova NATO-a okupili su se u nedelju u Berlinu da razgovaraju o mogućem članstvu Finske i Švedske u alijansi i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana je čestitao Ukrajini na pobedi na Evroviziji.

"Želim da čestitam Ukrajini na pobedi na Evroviziji. Videli smo ogromnu podršku javnosti zbog hrabrosti, iz cele Evrope i Australije. Naravno, i pesma je lepa", kazao je Džoana.

Članovi ukrajinskog Kaluš orkestra slave posle pobede na Evroviziji
Članovi ukrajinskog Kaluš orkestra slave posle pobede na Evroviziji

Džoana predsedava ministarskim sastankom NATO-a jer je generalni sekretar Jens Stoltenberg pozitivan na kovid.

Ukrajinski predstavnici pobedili su na Evroviziji sa pesmom "Stefanija". Džoana je pobedu komentarisao u kontekstu rata u Ukrajini i solidarnosti alijanse sa Kijevom.

Takođe je rekao da NATO želi da pošalje poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da, uprkos "najbrutalnijem i najciničnijem konfliktu od Drugog svetskog rata", Ukrajina ne prestaje da iznenađuje Zapad svojom hrabrošću i jedinstvom.

"I zato kažem da smo ujedinjeni. Mi smo snažni i nastavićemo da pomažemo Ukrajini da pobedi u ovom ratu", poručio je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Članovi ukrajinskog Kaluš orkestra izjavili su, nakon trijumfa na Evroviziji, da njihova pesma nije pobedila zbog politike, kao i da je bila slušana i pre rata.

XS
SM
MD
LG