Linkovi

Britanci menjaju mišljenje o Bregzitu?


Britanski državni sekretar za izlazak iz Evropske unije Dominik Rab i glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije, poziraju fotoreporterima posle sastanka u Briselu prošle nedelje (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

U zavisnosti od toga s kim razgovarate, drugi referendum o Bregzitu je ili jedini način da se prekine višemesečni zastoj u donjem domu britanskog parlamenta ili primamljiva ideja koja bi pogoršala duboke političke podele.

U svakom slučaju, šanse su sve veće da Velika Britanija održi drugi plebiscit o tome da li bi trebalo da ostane u Evropskoj uniji ili izađe iz evropskog blooka, sa ili bez trgovinskog sporazuma.

Prema istraživanju javnog mnjenja, koje je objavljeno u nedelju, a koje je sprovela agencija "YouGov", deluje da bi ishod referenduma iz 2016. po svemu sudeći bio drugačiji. U anketi je 54 odsto ispitanika navelo da bi glasalo za ostanak u Uniji, dok je 46 podralo Bregzit.

Zahvaljujući tome što donji dom britanskog parlamenta ne uspeva da postigne dogovor o tome kakvu vrstu Bregzita želi, a ni vlada nije baš jednoglasna, Britanija je sve bliže da sledećeg marta napusti Evropsku uniju bez ikakavog odlazećeg ili trgovinskog sporazuma, što je zastrašujuća pretpostavka za britanske biznismene.

Bez dogovora ne bi bilo sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Velike Britanije i Evropske unije, sporazuma o statusu tri i po miliona državljana Unije koji žive u Britaniji ili milion i po Britanaca koji žive na teritoriji Unije. Proizvodnja u velikim fabrikama motornih vozila i aviona u Evropi i Britaniji mogla bi da stane zbog prekida dostave sirovina, a sve to bi moglo da ima i veoma negativan uticaj na finansijske službe i farmaceutsku industriju, s obe strane Lamanša.

Premijerka Tereza Mej nedvosmisleno je odbacila mogućnost da dođe do novog referenduma.

XS
SM
MD
LG