Linkovi

Anketa: Britanci bi više voleli da Boris Džonson vodi Bregzit


Boris Džonson ispred Dauning strita

Planovima britanske premijerke Tereze Mej da Britanija napusti EU, protivi se veliki deo britanske javnosti i više od trećine glasača bi podržalo novu desničarsku partiju koja bi bila posvećena izlasku iz EU, pokazuje novo istraživanje.

Glasači bi više voleli da o Bregzitu pregovara Boris Džonson, bivši ministar spoljnih poslova, a njega bi voleli da vide i na čelu konzervativne partije.

Samo 16 odsto ispitanika smatra da Tereza Mej dobro vodi pregovore o Bregzitu, dok 34 odsto smatra da bi taj posao bolje radio Boris Džonson pokazuje istraživanje agencije YouGov objavljeno u "Sandej Tajmsu".

Osam meseci pre planiranog izlaska Britanije iz EU, javnost je duboko podeljena po pitanju Bregzita.

Planovi Tereze Mej da očuva bliske trgovinske veze sa EU uvele su njenu vladu u krizu, a spekuliše se i da bi i njena pozicija mogla biti ugrožena zbog ostavki ministara, uključujući i Džonsona.

Samo 10 odsto glasača bi prihvatilo plan britanske vlade o Bregzitu kada bi ponovo bio održan referendum, pokazuje istraživanje.

Novi ministar za Bregzit Dominik Rab rekao je da premijerka i dalje nastoji da ubedi članove kabineta da je njena strategija najbolja. On je upozorio da bi Britanija mogla da odbije da plati 39 miliona funti EU, ako ne uspeju da se dogovore oko trgovinskih veza.

Anketa u "Sandej Tajmsu" pokazuje da su glasači veoma podeljeni. 38 odsto ljudi bi glasalo za novu desničarsku partiju koja je posvećena Bregzitu, a četvrtina bi podržala eksplicitno antiimigrantsku i antiislamsku partiju.

Polovina birača bi odabrala ostanak u EU ako bi ponovo bio održan referendum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG