Linkovi

Bler poziva na novi referendum o Bregzitu


Bivši britanski premijer Toni Bler na proevropskom skupu u Londonu (arhivski snimak)
Bivši britanski premijer Toni Bler na proevropskom skupu u Londonu (arhivski snimak)

Bivši britanski premijer Toni Bler ocenio je da postoji toliko neslaganja u vezi sa izlaskom Britanije iz Evropske unije da referendum mora da se ponovi. I dok britanske stranke vode rasprave o trgovini i detaljima procedure britanskog “razvoda” od Unije, pro-evropski političari dovode u pitanje legitimitet glasanja o Bregzitu, pošto je izborna komisija navela da su tokom kampanje za izlazak iz EU na referendumu 2016. prekršeni izborni zakoni.

Britanska premijerka Tereza Mej je tesnom većinom glasova preživela najnoviji izazov u okviru Bregzita, kada je parlament u utorak glasao protiv predloga proevropski nastrojenih parlamentaraca, koji bi značajno oslabio njenu strategiju za Bregzit. Frakcija koja se zalaže za ostanak u Uniji želela je da se Britanija pridruži Evropskoj carinskoj uniji, ako se trgovinski sporazum sa blokom ne postigne do januara.

Britanska premijerka Tereza Mej izlazi iz rezidencije u Dauning Stritu, 9. jula 2018.
Britanska premijerka Tereza Mej izlazi iz rezidencije u Dauning Stritu, 9. jula 2018.

Ali to nije kraj nevolja Tereze Mej. Legitimnost glasanja o izlasku iz Unije je dovedena u pitanje pošto je izborna komisija saopštila da je kampanja za Bregzit prekršila izborna pravila tokom referenduma 2016.

“Članovi kabineta su sedeli u organizaciji koja je, kako je utvrdjeno, narušila pravila naše demokratije. Zar sve to ne pokazuje da nam je potrebna puna, hitna javna istraga o kampanji izlaska iz Unije, s obzirom da dovodi u pitanje legitimitet čitavog procesa Bregzita, što brine ovaj dom parlamenta”, navodi Čuka Umuna, parlamentarac iz Laburističke stranke.

Prethodnik Tereze Mej, Toni Bler koji je otišao sa položaja 2007. posle desetogodišnjeg mandata, rekao je u intervjuu za AFP da nema sporazuma na vidiku.

“Ne verujem da postoji većina za jasan izlazak iz EU i ne verujem da postoji većina za bilo koju vrstu Bregzita. Zato verujem da će parlament biti paralizovan i blokiran, i jedini način da se to okonča je da se pitanje ponovo vrati građanima na glasanje.”

Bler je dodao da premijerka mora da prizna da je njena Konzervativna stranka “duboko podeljena”. Ali isti je slučaj i sa opozicionom Laburističkom strankom. Mada je većina njenih članova pro-evropski raspoložena, socijalistički lider Laburstičke stranke, Džeremi Korbin je bio nedosledan po tom pitanju.

Bler je rekao da se on sam “strasno” protivi Bregzitu i da se još nada da taj proces može da se preokrene, ali i da je vreme za reforme u Evropskoj uniji.

“EU ima ogroman problem sa imigracijom, i zato su pitanja koja su pokrenula Bregzit u Britaniji ista ona pitanja koja izazivaju previranja širom Evrope. Stoga bi bilo veoma mudro da se Evropa time pozabavi.”

Tereza Mej je ranije odbacivala pozive da se ponovi referendum, ali, kako konfuzija oko Bregzita raste, raste i broj glasova kojima se poziva na rešenje putem glasanja ili o Bregzitu ili o novoj vladi.

XS
SM
MD
LG