Linkovi

EU i Britanija se dogovorili o čemu se neće lako dogovoriti


Šef pregovaračkog tima EU Mišel Barnije (desno), i državni sekretar Velike Britanije Dejvid Dejvis danas u Briselu
Šef pregovaračkog tima EU Mišel Barnije (desno), i državni sekretar Velike Britanije Dejvid Dejvis danas u Briselu

Posle prošlomjesečnog formalnog otvaranja, danas su u Briselu započeli stvarni pregovori EU i Velike Britanije o izlasku te zemlje iz Unije. Obje strane su zadovoljne što su, za početak, uspjeli da prepoznaju razlike u stavovima, ali i zajedničke interese. Razlike ćemo pokušati da smanjimo, a sličnosti pojačamo, saopštili su šefovi
pregovaračkih timova na početku ove, četiri dana duge runde
pregovora.

Za sada je jedino izvjesno da su se dvije strane dogovorile oko čega se neće lako dogovoriti - otprilike o onim pitanjima, koja su već na neki način dotaknuta - statusu Evropljana, koji žive i rade u Velikoj Britaniji i o finansijskoj kompenzaciji. Druga dva pitanja, ili grupe pitanja su sve ostale posljedice razvoda i, konačno, pitanje Sjeverne Irske, za koju postoji sa jedne, evropske i irske strane, zahtjev, a sa britansk obećanje, da neće biti čvrste granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

"Treba da utvrdimo i uporedimo naše pozicije kako bi smo napravili napredak, a u četvrtak ćemo imati pregled onoga što je učinjeno", izjavio je šef pregovaračkog tima EU Mišel Barnije.

Šef britanskog pregovaračkog tima Dejvid Dejvis bio je pragmatičan.

"Utvrdili smo razlike kako bi mogli da radimo na njima, takođe i sličnosti, koje želimo da istaknemo. Sada je vrijeme da prionemo poslu i ove pregovore učinimo uspješnim".

U isto vrijeme, s druge strane ulice, redovan ministarski sastanak sa kojeg šef britanske diplomatije Boris Džonson poručuje:

"Veoma sam zadovoljan da su pregovori počeli i mi smo na sto stavili veoma ozbiljnu ponudu u vezi sa statusom Evropljana u Velikoj Britaniji. Ponuda je za tri i po miliona Evropljana, za njihovu bezbjednost i nadam se da će biti razmotrena u duhu kakav zaslužuje".

Međutim, britanska ponuda o statusu Evropljana na Ostrvu je odbijena već kada je, na prošlom evropskom samitu bila nagovještena od strane britanske premijerke.

Predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je tada:

"Građanska prava su prioritet za evropsku 27-icu. Našu poziciju smo jasno istakli - želimo puna prava za Evropljane, ali i Britance nakon 'Bregzita'. Moj prvi utisak je da je britanska ponuda ispod naših očekivanja i da nosi rizik od pogošanja situacije za naše građane".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker složio se:

"To je bio prvi korak, ali nije bio dovoljan".

Rezultat ove runde pregovora biće poznat u četvrtak i riješiće dilemu da li lista razmimoilaženja ostaje nedokinuta ili ne, što bi moglo baciti nešto svjetla na za sada maglovitu sudbinu cijele priče o Bregzitu.

XS
SM
MD
LG