Linkovi

Od danas iPad manija širom sveta


Od danas iPad manija širom sveta
Od danas iPad manija širom sveta

Skoro dva meseca posle debija u Sjedinjenim Državama, novi proizvod kompjuterskog giganta „Epl“ od danas se prodaje u drugim delovima sveta. Željno isčekujući priliku da i sami isprobaju iPad, brojni ljubitelji proizvoda kompanije „Epl“, bukvalno su preplavili prodavnice širom Evrope i Azije.

Poslednji uređaj kompanije „Epl“ osvaja nove teritorije. S izuzetkom „dabl-dekera“ i mladenaca na štulama, prizor je više nego poznat. Stotine entuzijasta stajalo je u redu ispred „Eplove“ prodavnice u centru Londona, s ciljem da budu među prvima koji su se dočepali novog iPada. Sedamnaestogodišnji srednjoškolac Džejk Li bio je prvi u redu.

"Teško mi je da priznam, ali ovde sam od juče popodne. Skoro 20 sati", rekao je Džejk.

iPad konačno počinje da se prodaje u još devet zemalja, posle jednomesečnog kašnjenja izazvanog neočekivano velikom potražnjom u Sjedinjenim Državama, gde je na tržištu od 3. aprila. U početku, mnogi nisu verovali da će ovaj uređaj biti uspešan kao iPhone, ali je iPad pre svog mobilnog prethodnika dostigao cifru od milion prodatih primeraka u SAD.

Stiven Fraj je glumac, voditelj i - za mnoge - najpoznatiji britanski tehnofil.

"Svaki put kada ’Epl’ izađe s novim proizvodom, prvi odgovor tehnološke bologsfere je uvek negativan, jer niko ne može da poveruje da će se ponoviti tako veliki uspeh. Tačno se sećam kako su na izlazak iPhone-a reagovali neki takozvani stručnjaci", kaže Fraj.

Tom Danmor je jedan od urednika u tehnološkom časopisu „Stuff“. Na pitanje ima li „Epl“ još nešto što treba da dokaže ovim početkom prodaje iPad-a širom sveta, Danmor odgovara:

"Pravo putanje je ima li ’Epl’ razloga da dokazuje bilo šta. Izgleda da firma ređa uspeh za uspehom. Svi kao da čekaju da u jednom trenutku naprave grešku, ali oni to ne čine".

Međutim, da li je veće svakako i bolje? Kristijan Lindholm je izvršni direktor dizajnerske agencije „Fjord“ i izuzetno je cenjen u svetu mobilnih uređaja, pošto je dizajnirao nekada široko rasporstranjeni interfej Navi za „Nokiju“.

"Mi u ’Fjordu’ verujemo da korisnici uvek teže najvećem mogućem ekranu, tako da veće jeste bolje, a iPad je najveći mobilni ekran i mogao bi da nas iznenadi i da ponovo pretvori telefon u uređaj koji je primaran za razgovor, dok će se ostale stvari raditi na iPad-u. Taj prelazak je u stvari vrlo uzbudljiv", kaže Lindholm.

Pošto je upravo preuzeo primat od „Majkrosofta“ kao najvrednija tehnološka kompanija na svetu, moglo bi se reći da je „Epl“ imao još jednu sjajnu nedelju. A s obzirom da bi Stiv Džobs, izvršni direktor kompanije, trebalo da održi uvodnu reč na predstojećoj Svetskoj konferenciji pronalazača, „Epl“ fanatici - po svemu sudeći - neće još dugo morati da čekaju na novu viziju svog omiljenog proizvođača.

XS
SM
MD
LG