Linkovi

Epl jači od Majkrosofta


Američka kompanija Epl, vlasnik popularnog Ajpoda, Ajfona i najnovijeg Ajpeda prestigla je svog rivala Majkrosoft i postala najveća tehnološka kompanija u Sjedinjenim Državama.

Vrednosti deonica Epla i Majkrosofta zamenile su mesta u sredu. Naime juče u 15 časova na Volstritu ukupna vrednost Epla skočila je na 222 milijarde dolara, dok je Majkrosoftova vrednost pala na 219 milijarde.

Epl je sada takodje zauzeo mesto druge najveće kompanije u Sjedinjenim Državama, odmah posle naftnog giganta Ekson Mobil.

Majkrosoft, čiji operativni sistem pokreće 90 odsto ličnih računara u svetu, bio je dominantna kompjuterska kompanija u Sjedinjenim Državama u poslednjih nekoliko decenija, što je njenog vlasnika, Bila Gejtsa učinilo jednim od najbogatijih ljudi na planeti.

Pre samo 10 godina, Epl gotovo da je ispao sa tržišta, medjutim situacija se značajno promenila kada je kompanija izbacila elegantni Ajpod za slušanje muzike, zatim još popularniji Ajfon sa ekranom na dodir i na kraju kompjuterski tablet, Ajped za koji se tvrdi da je izazvao revoluciju u industriji kompjuterske tehnologije.

XS
SM
MD
LG