Linkovi

Brazil: Uhapšena narko banda predvođena državljaninom Srbije, učestvovala srpska policija


Arhiva - Fotografija napravljena od video snimka koji je objavio MUP Srbije 1. septembra 2023, na kojoj se vidi policajac kako stoji pored zaplenjenih putnih torbi sa kokainom, na Atlantiku.
Arhiva - Fotografija napravljena od video snimka koji je objavio MUP Srbije 1. septembra 2023, na kojoj se vidi policajac kako stoji pored zaplenjenih putnih torbi sa kokainom, na Atlantiku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je u petak da je u međunarodnoj akciji, sprovedenoj u okviru Evropolove operativne radne grupe "Balkanski kartel", u Brazilu uhapšeno 16 osoba među kojima je i srpski državljanin koji se sumnjiči da je vođa organizovane kriminalne grupe.

Osnovano se sumnja da je uhapšena organizovana kriminalna grupa bila povezana sa zaplenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije Srbije, zajedno sa drugim kolegama iz Evrope i Južne i Severne Amerike, kroz razmenu operativnih podataka dali su doprinos razbijanju te organizovane kriminalne grupe, koja je kokain krijumčarila iz Brazila u Evropu.

Nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obe strane Atlantskog okeana, brazilska policija 5. oktobra izvršila je pretres na više lokacija i uhapsila 16 lica, od kojih su neka, kako se sumnja, bili povezana sa kriminalnom organizacijom Primeiro Komando de Kaptal (Primeiro Comando da Capital), dok se srpski državljanin sumnjiči da je bio organizator ove grupe i da je organizovao brojne pošiljke narkotika između dva kontinenta, navodi MUP.

Dodaje se da postoji osnovana sumnja da je uhapšena organizovana kriminalna grupa bila povezana sa zaplenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

U akciji su učestvovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih ostrava, Uprava kriminalističke policije Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DEA, Evropol i MAOC-N, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, srpska policija i BIA učestvovale su u međunarodnoj akciji i 1. septembra kada je, u koordinaciji sa Evropolom, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno 2,7 tona kokaina, dok je u Srbiji, sa još trojicom osumnjičenih, uhapšen organizator kriminalne grupe sedamdesetogodišnji S.K, saopštio je tada MUP.

U akciji je tada zaplenjeno i više od 550.000 evra.

U toj akciji učestvovale su bile i policije Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugala i Slovenije.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG