Linkovi

Bramerc: Karadžić zvanično postao ratni zločinac


Bramerc: Karadžić zvanično postao ratni zločinac
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramec je, u reakciji na presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsedniku Republike Srpske, izjavio da je Karadžić osuđen kao pojedinac i da se ta presuda ne odnosi na čitav srpski narod.

“Kao što sam rekao, mi smo zadovoljni presudom, mogu da zamislim da će ljudi u javnosti reći da je ovo osuda srpskog naroda i države. Dozvolite, biću jasan, on je osuđen kao pojedinac, sa individualnom odgovornošću da je učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, ali osuda je indivdualna. Neki će pak reći da je heroj, kao što se često čulo pre. E pa danas, je zvanično postao ratni zločinac, i ono što je skroz suprtono od heroja – osuđen za najteže zločine – ubistvo, proterivanje, genocide”, rekao je Bramerc medijima pošto je Karadžić osuđen na doživotni zatvor.

Radovanu Karadžiću, bivšem ratnom predsedniku Republike Srpske drugostepena kazna je pooštrena u odnosu na prvostepenu kojom je 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i gađanjem iz snajpera i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce u periodu 1992-95.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG