Linkovi

BiH podigla optužnicu protiv Atifa Dudakovića


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH i još 16 bivših pripadnika tog korpusa, za zločine protiv čovečnosti.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starijih ljudi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tela jednog dela žrtava su pronađena posle rata i ekshumirana iz pojedinačnih i masovnih grobnica, a za delom ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se i na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti. Dudaković i ostali optuženi terete se i za uništenje 38 pravoslavnih crkava i verskih objekata.

Podizanje optužnice je osetljivo pitanje za vlasti BiH, pošto je Peti korpus bio nadležan za severozapadni Bihać, područje pod srpskom opsadom tokom većeg dela rata 1992-95 godine.

Dudaković koji ima 64 godina, posle rata je bio komandant vojske Federacije BiH, a i danas je veoma popularan i cenjen u Bihaću i drugim delovima tog entiteta.

XS
SM
MD
LG