Linkovi

Uhapšen Atif Dudaković, bivši komandant vojske BiH


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću bivšeg komandanta vojske BiH Atifa Dudakovića i još nekoliko ljudi. Iz kancelarije tužioca kažu da su Dudaković i ostali osumnjičeni za ratne zločine počinjene nad stotinama civila i zarobljenika srpske i bosanske nacionalnosti tokom rata 1992 – 1995. godine.

Nekadašnji komandant Petog korpusa armije Bosne i Hercegovine uhapšen je u petak rano ujutru u svom stanu u Bihaću posle čega su ga pripadnici SIPA-e odveli u Sarajevo.

Nadležni organi su saopšili da je akcija rezultat dugotrajne i temeljne istrage Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH tokom koje je saslušano više stotina svedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, arhivskih dokumenata, video-snimaka, kao i dokaznih materijale vezanih za ekshumacije i identifikacije ubijenih.

“Ono što moram posebno da naglasim je da smo našim operativnim radom došli do značajnih video zapisa“, ističe Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Pored Dudakovića u nadležnost Tužilaštva BiH trebalo bi biti predato još 13 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH, a koji su sumnjiče za krivična dela zločina protiv čovečnosti.

Dudaković se sumnjiči za ratne zločine počinjene u jesen 1995. godine na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović se,
povodom današnjeg Dudakovića, usprotivio pokušajima da se prilikom progona ratnih zločinaca, kako je naveo, stvara "lažna etnička ravnoteža". Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da su rođaci žrtava čekali pravdu 20 godina.

XS
SM
MD
LG