Linkovi

Bolton: SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova


Savetnik za nacionalnu bezbeznost SAD Džon Bolton
Savetnik za nacionalnu bezbeznost SAD Džon Bolton

Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton rekao je da se SAD neće uključivati u raspravu o potencijalnoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova.

Naša politika je da, ako dve strane mogu međusobno da se dogovore, ne isključujemo teritorijalne korekcije i nije naše da o tome sudimo. Očigleno je reč o teškom pitanju, jer da nije tako odavno bi bilo rešeno. Ali mi nećemo, niti mislim da će bilo ko iz Evrope, stajati na putu ako dve strane mogu da postignu zajedničko i zadovoljavajuće rešenje“, rekao je Bolton u Kijevu odgovarajući na pitanje o eventualnoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova.

Beograd je ponovo stavio na sto ideju o podeli po etničkim linijama za rešenje decenijskog spora sa Prištinom.

Bolton je dodao da su SAD spremne da pomognu. "Ne mislimo da rešimo to pitanje umesto njih, već moraju sami da to učine".

Trampov savetnik je istakao da je spor između Srbije i Kosova najvažniji na Balkanu.

"Mnogi su pokušavali da posreduju u njegovor rešenju, ali su ti napori propali", kazao je Bolton i dodao da je veoma važno konačno uspostaviti stabilnost na Balkanu.

"Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak", rekao je Bolton ukazujući na dogovor Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

"SAD ne isključuju teritorijalne korekcije Srbije i Kosova"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Boltonova izjava jeste potvrda promene politike američke administracije prema Kosovu, samo je pitanje je li promena na bolje, kažu analitičari u Vašingtonu.

„Da, jasno je da Amerika je spremna da prihvati razmenu teritorija ako se dve strane dogovore. Ali važno je uzeti u obzir da će dve strane veoma teško postići dogovor. I podela Kosova ne može biti jednosmerna. Ako bi Srbija htela da dobije sever Kosova, onda bi Priština htela zauzvrat Preševsku dolinu – a mislim da će Srbija teško pristati na to“, kaže Danijel Server profesor na Univerzitetu Džons Hopkins.

Razmena teritorija između Srbije i Kosova je opasno rešenje jer otvara Pandorinu kutiju, i ide na ruku ambicijama Vladimira Putina u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, kaže Danijel Server. Upozorava i da politika Trampove administracije prema Kosovu produbljije jaz između saveznica, Amerike i Evrope.

„SAD sada vode politiku koja je potpuno različita od nemačke politike koju zagovara Angela Merkel. A Nemačka ima specifičnu težinu u Evropi. Uz to, u dijalogu posreduje EU, a ne Amerika. Merkel je bila veoma jasna – Nemačka neće prihvatiti nikakvu promenu granica. I ovde imate situaiciju da Amerikanci i Evropljani imaju različite stavove, a to nikada nije dobro za Balkan“

O promeni politike američke adminitracije prema Kosovu već duže govori i srpski šef diplomatije Ivica Dačić. Nedavno se u Vašingtonu sastao sa Boltonom i posle tog sastanka istakako da je Trampova adminsitracija spremna da sasluša i „kreativna rešenja“ za problem Kosova.

U Stejt departmentu je za Glas Amerike rečeno da neće komentarisati Boltonove izjave i da "nemaju šta da dodaju".

XS
SM
MD
LG