Linkovi

Kandidat za ambasadora na Kosovu: "Kreativna rešenja" nisu šifra za razmenu teritorija


Filip Kosnet, nominovani za novog ambasadora SAD na Kosovu

Filip Kosnet, kandidat za novog ambasadora SAD na Kosovu kaže da je “važno da i Srbija i Kosovo izađu sa kreativnim rešenjima, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija”.

Kosnet je pred Odborom za spoljne poslove u Senatu, gde traje proces potvrđivanja njegove nominacije, govorio o budućem potencijalnom angažmanu na Kosovu i odgovarao na pitanja senatora.

Kopredsedavajući Odbora demokratski senator Kris Marfi upitao je Kosneta da li ima saznanja o tome da se pozicija SAD prema Kosovu promenila i konstatovao da je promenu pozicije i eventualno prihvatanje ideje o razmeni teritorija nagovestio srpski šef diplomatije Ivica Dačić pošto se nedavno u Vašingtonu sreo sa savetnikom i zetom Donalda Trampa Džaredom Kušnerom. Marfija je zanimalo kakva je pozicija budućeg ambasadora na Kosovu u vezi sa razmenom teritorija.

“Pozicija administracije SAD se nije promenila. Naša pozicija je da se podrži dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU. Mislimo da je važno da obe vlade idu napred sa kreativnim rešenjima za dugoročne tenzije između Kosova i Srbije. Kritično je da obe zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija niti bilo šta slično. Želimo da vidimo da li vlade mogu da iznesu i nove ideje u dijalogu. Naš strateški cilj je stabilnost u regionu i da se postigne dugoročno rešenje koje će Srbiju i Kosovo približiti Zapadu”, rekao je Kosnet.

Filip Kosnet je rekao da je prvi put čuo za sastanak Ivice Dačića i Džareda Kušnera i da o tom susretu ne zna ništa.

U uvodnom izlaganju, Filip Kosnet je istakao da prioritet sa SAD ostaje jačanje dijaloga Kosova i Srbije i njihovo približavanje zapadu, kao i da KFOR ostaje ključan za stabilnost i bezbednost.

Kosnet je takodje rekao da podržava tranziciju bezbednosnih snaga Kosova u vojsku pod okriljem NATO-a sa ograničenim odbrambenim mogućnostima i podsetio da Kosovo treba da nastavi da traži podršku Srba za uspešnu transformaciju bezbednosnih snaga.

Jedan od prioriteta je i jačanje vladavine prava. Kosnet je rekao da će se fokusirati na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije. Istakao je i da će raditi na tome da Vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Nominovani za američkog ambasadora na Kosovu je rekao i da će za njega prioriteti biti borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina.

Filip Kosnet je bio otpravnik poslova u ambasadi SAD u Ankari. Tokom diplomatske karijere radio je u Evropi, Aziji i Bliskom istoku i na višim liderskim pozicijama u Stejt departmentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG