Linkovi

SAD: Više od hiljadu žrtava četvrti dan zaredom


Zdravstveni radnici na Floridi
Zdravstveni radnici na Floridi

U Sjedinjenim Državama je u petak, četvrti dan zaredom, prijavljeno više od 1.000 preminulih od Kovida 19, ali je jedna od vodećih savetnica Bele kuće za borbu protiv pandemije ocenila da postoje nagoveštaji da je najgore možda prošlo u teško pogođenim državama na jugu i zapadu zemlje, prenosi agencija Rojters.

Širom Amerike u petak je registrovano još najmanje 1.019 žrtava, u četvrtak ih je bilo 1.140, u sredu 1.135, a u utorak 1.141. Ukupno je od koronavirusa preminulo najmanje 145 hiljada Amerikanaca, dok je broj zaraženih u petak porastao za najmanje 68.800, na više od 4 miliona.

Broj obolelih uglavnom raste zbog ubrzanog širenja zaraze u Arizoni, Kaliforniji, Floridi i Teksasu.

"Već vidimo određenu stabilizaciju u te četiri države koje su zaista bile teško pogođene poslednje četiri nedelje", rekla je članica radne grupe Bele kuće za Kovid 19, doktorka Debra Birks za televiziju NBC.

Uprkos širenju zaraze u SAD, federalni zdravstveni i obrazovni zvaničnici naglašavaju da je neophodno da se đaci vrate u učionice na jesen. Američka javnost i lideri su međutim duboko podeljeni u pogledu tog pitanja.

Birks je rekla da deca mlađa od 18 godina obično imaju blaže simptome od starijih osoba, ali je ocenila da je "otvoreno pitanje" koliko oni mlađi od 10 godina šire zarazu.

Predsednik Donald Tramp insistira na otvaranju škola, navodeći da je to ključno za mentalnu i emotivnu dobrobit dece i da omogućava njihovim roditeljima da se vrate na posao.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su u saopštenju pozvali na povratak đaka u učionice, naveli benefite tog poteza, a umanjili zdravstvene rizike, iako su poručili da bi trebalo da se napravi izuzetak za "žarišta virusa".

Međutim, reč je samo o smernicama i nije poznato koliko će ih školski okruzi poštovati. Mnogi sindikati, koji zastupaju nastavnike, oštro se protive otvaranju škola. Školska godina počinje na različite datume širom zemlje, sa različitim načinima nastave - onlajn, u učionici ili kombinacijom te dve metode.

Zatvaranje biznisa i restriktivne mere za suzbijanje širenja koronavirusa naneli su ogromnu štetu ekonomiji, a milioni Amerikanaca su bez posla.

XS
SM
MD
LG