Linkovi

UN: Od početka godine u sukobima ubijeno 200 Palestinaca i gotovo 30 Izraelaca


Arhiva - Izraelski vojnici patroliraju izraelsko-libanskom granicom, 26. maja 2023.
Arhiva - Izraelski vojnici patroliraju izraelsko-libanskom granicom, 26. maja 2023.

U izraelsko-palestinskom sukobu ove godine je do sada ubijeno preko 200 Palestinaca i skoro 30 Izraelaca - što je već premašilo prošlogodišnje brojeve na nivou godine i što je najviše od 2005. godine, rekao je u ponedeljak izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok.

Tor Vensland je rekao Savetu bezbednosti UN da je porast nasilja podstaknut sve većim očajem u pogledu budućnosti, dok Palestinci i dalje traže nezavisnu državu.

"Nedostatak napretka ka političkom horizontu koji se bavi ključnim pitanjima koja pokreću sukob ostavio je opasan i nestalan vakuum, koji su popunili ekstremisti sa svih strana", rekao je on.

Dok su Izraelci i Palestinci preduzeli neke mere ka stabilizaciji situacije, Vensland je rekao da su jednostrani koraci nastavili da podstiču neprijateljstva.

On je ukazao na nesmanjenu ekspanziju izraelskih naselja – koja su ilegalna po međunarodnom pravu "i značajna prepreka miru" – kao i izraelsko rušenje palestinskih kuća, njihove operacije u oblasti Zapadne obale pod palestinskom administrativnom i policijskom kontrolom i napade izraelskih doseljenika. Takođe je naveo i "aktivnost palestinskih ekstremista".

Venesland je rekao da je trenutna situacija otežana "krhkošću" finansijske situacije Palestinske uprave i ozbiljnim nedostatkom finansijskih sredstava sa kojima se suočavaju agencije UN-a, uključujući agenciju UN-a za palestinske izbjeglice, UNRVA.

"Iako se moramo hitno usredsrediti na rešavanje najkritičnijih pitanja i deeskalaciju situacije na terenu, ne možemo da zanemarimo potrebu za vraćanjem političkog horizonta", rekao je on.

Ambasadorka SAD u UN, Linda Tomas-Grinfild, koja je predsedavala sastankom, osudila je nasilje sa obe strane i pozvala na hitne korake za smanjenje eskalacije nasilja.

Ona je ponovila podršku SAD rešenju sa dve države i "dijalogu u dobroj veri" između strana. Takođe je priznala imenovanje ambasadora Saudijske Arabije u Jordanu za nerezidentnog generalnog konzula u Jerusalimu, dodajući da će SAD podržati " sve napore koji će nas približiti rešenju o dve države".

Zamenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je Savetu da je dugoročna stagnacija mirovnog procesa "složena tekućim nezakonitim jednostranim akcijama Izraela da stvori nepovratne činjenice na terenu, što negira izglede za oživljavanje direktnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca". On je nazvao nazvao proširenje izraelski naselja "tempom bez presedana" - najvećom pretnjom.

Poljanski je nazvao posetu regionu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koja se očekuje pre kraja godine, "veoma blagovremenom" i ponovio je poziv Rusije na sastanak takozvanog kvarteta bliskoistočnih posrednika – UN, SAD, Evropske unije i Rusije – "da ožive mirovni proces i usmere palestinsko-izraelske pregovore o svim pitanjima konačnog statusa".

Francuska politička koordinatorka Izis Žarod Darno takođe je osudio "izraelsku kolonizaciju palestinskih teritorija" koju ta zemlja želi za svoju buduću državu i nastavak izraelskog rušenja, uključujući školu u regionu Ramala na Zapadnoj obali 17. avgusta koju su finansirali evropski donatori, uključujući Francusku. Ona je takođe osudila nasilje nad Izraelcima.

Darnault je rekla veću da UN i regionalni akteri imaju ključnu ulogu u obnavljanju "verodostojnog političkog horizonta".

"Normalizacija odnosa između Izraela i nekoliko država u regionu doprinosi stabilnosti i bezbednosti, ali ova dinamika će ostati nepotpuna sve dok ne bude praćena nastavkom političkog procesa ka rešenju koje ispunjava legitimne aspiracije i Palestinca, i Izraelaca", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG