Linkovi

U izraelskom napadu ubijeni ekstremisti u Gazi, Bela kuća pozvala na deeskalaciju


Požar gori u stanu komandanta Islamskog džihada za severnu Gazu, posle izraelskih vazdušnih napada na grad Gaza, 9. maja 2023.
Požar gori u stanu komandanta Islamskog džihada za severnu Gazu, posle izraelskih vazdušnih napada na grad Gaza, 9. maja 2023.

U izraelskom vazdušnom napadu u utorak rano ujutru ubijena su trojica visokih komandanata Islamskog džihada u pojasu Gaze.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je u izraelskoj operaciji poginulo najmanje 12 ljudi i povređeno 20 osoba.

Militantna grupa Islamski džihad koju podržava Iran potvrdila je smrt svojih visokih članova, identifikujući ih kao Kalil Bahtini, Tarek Izeldin i Džehad Ganam.

Portparol grupe rekao je da će na napad biti odgovoreno odmazdom.

Izrael je saopštio da su ciljani militanti dgovorni za nedavnu raketnu vatru na Izrael.

"Svaki terorista koji nanese štetu izraelskim građanima će zažaliti zbog toga", rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Vazdušni napadi od utorka označili su najnoviju rundu akcija usred povećanih tenzija. Izraelske snage izvodile su skoro svakodnevne racije u Pojasu Gaze za koje Izrael kaže da su neophodne za sprečavanje napada, dok su militanti koristili rakete za gađanje Izraela.

Najmanje 105 Palestinaca i 19 Izraelaca je ubijeno u nasilju ove godine.

Bela kuća je u utorak pozvala na deeskalaciju sukoba u Gazi, ali je branila pravo ameirčkog saveznika Izraela da napadne ekstremiste u toj enklavi.

"Pozivamo sve strane na deeskalaciju situacije", saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG