Linkovi

Izrael gađao Gazu i Zapadnu Obalu, drugi konvoj pomoći ušao u Gazu


Izraelska vojska ulazi u kibuc Beeri koji su 7. oktobra napali pripadnici Hamasa (Foto: REUTERS/Amir Cohen)
Izraelska vojska ulazi u kibuc Beeri koji su 7. oktobra napali pripadnici Hamasa (Foto: REUTERS/Amir Cohen)

Izraelski vojni avioni pogodili su ciljeve širom Gaze, dva aerodroma u Siriji i džamiju na Zapadnoj obali koju navodno koriste ekstremisti, dok dvonedeljni rat Izraela sa Hamasom preti da eskalira u širi konflikt.

Izrael je od početka sukoba razmenjivao vatru sa libanskom militantnom grupom Hezbolah, a tenzije rastu i na okupiranoj Zapadnoj obali, gde se izraelske snage bore sa ekstremistima u izbegličkim kampovima, i izvršili su dva vazdušna udara proteklih dana.

Dok raste zabrinutost zbog rizika od šireg bliskoistočnog sukoba, a SAD pojačavaju vojne snage u regionu, drugi konvoj humanitarne pomoći od 19 kamiona ušao je u Gazu preko prelaza Rafa na jugu pojasa.

Izvor AFP-a iz Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i iz egipatskih vlasti tvrdi da je ušlo i šest kamiona sa gorivom za agregate za dve bolnice u Gazi, ali još nema zvanične potvrde te informacije.

Kamioni sa humanitarnom pomoći ulaze u pojasa Gaze iz Egipta, 22. oktobra 2023.
Kamioni sa humanitarnom pomoći ulaze u pojasa Gaze iz Egipta, 22. oktobra 2023.

Nedugo po ulasku konvoja sa humanitarnom pomoći u blizini Rafe se začula eksplozija, a izraelska vojska je u saopštenju navela da je njen tenk greškom ispalio hitac na egipatski položaj.

"IDF izražava žaljenje zbog incidenta" u blizini oblasti Kerem Šalom, navodi se u saopštenju vojske. Portparol egipatske vojske saopštio je da je graničar zadobio lakše povrede u incidentu.

Američki predsednik Džo Bajden u nedelju je ponovo razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o situaciji u Izraelu i Gazi. Bajden je razgovarao i sa papom Franjom, a kako je saopšteno iz Bele kuće, osudio je napad Hamasa i govorio o svojim naporima da se dostavi humanitarna pomoć Gazi.

Istovremeno, Netanjahu je najavio da će francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute posetiti Izrael početkom nedelje.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetiće u ponedeljak glavni grad Irana Teheran, javila je državna novinska agencija RIA, pozivajući se na portparolku ministarstva Mariju Zaharovu.

Ovo je drugi dan zaredom da je humanitarna pomoć ušla u Pojas Gaze, pošto je u subotu 20 kamiona unelo medicinsku pomoć, hranu i vodu. Ujedinjene nacije procenjuju da je dnevno potrebno oko 100 kamiona.

Više od 1.400 ljudi ubili su pripadnici palestinske ekstremističke grupe Hamas 7. oktobra, a najmanje 200 oteli, posle čega je izraelske vojska počela sa vazdušnim napadima na Gazu u kojima je do sada ubijeno najmanje 4.600 ljudi, a milion je napustilo domove.

Izraelska vojska je posle napada Hamasa uvela potpunu blokadu Pojasa Gaze. SAD, EU, Izrael i druge zemlje smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Ministarstvo zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da je u poslednja 24 sata u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno 266 ljudi, među kojima je 117 dece. Izraelska vojska saopštila je da je gađala vojne ciljeve i ubila desetina pripadnika Hamasa.

U susednoj Siriji - gde je glavni regionalni saveznik Hamasa, Iran, vojno prisutan - izraelske rakete pogodile su međunarodne aerodrome u Damasku i Alepu rano u nedelju, ubivši najmanje dva radnika, javljaju državni mediji.

Izraelska vojska saopštila je da je gađala lokacije u južnom Libanu koji pripadaju drugoj ekstremističkoj organizaciji, Hezbolahu. Ova organizacija, koju takođe podržava Iran, potvrdila je da u tom napadu poginulo šest njenih pripadnika.

Zbog sve veće eskalacije nasilja oko granice na severu, Izrael je evakuisao još 14 naselja.

Smrtonosnu eksploziju u bolnici Al-Ahli u Gazi u utorak je verovatno greškom izazvala raketa ispaljena iz Gaze, a ne izraelski vazdušni napad, saopštilo je kanadsko ministarstvo odbrane, donoseći slične zaključke kao i Izrael, SAD i Francuska.

Do sličnih zaključaka došle su i nezavisne istrage koje su, na osnovu dostupnih podataka, izvora i informacija, došle televizija CNN i novinska agencija Asošijeted pres (AP).

Nasilje na Zapadnoj obali

Na Zapadnoj obali, u delu koji je okupirao Izrael i gde je nasilje između izraelskih doseljenika i Palestinaca takođe poraslo nakon napada Hamasa, vojska je nedelju izvela vazdušni udar na kompleks ispod džamije u izbegličkom kampu Dženin za koji tvrdi da ga ekstremisti koriste za organizovanje napada.

Mapa Izraela, Pojasa Gaze, palestinskih teritorija i Zapane obale.
Mapa Izraela, Pojasa Gaze, palestinskih teritorija i Zapane obale.

Vafa, zvanična novinska agencija Palestinske uprave, saopštila je da je najmanje jedna osoba ubijena u napadu, a nekoliko drugih je povređeno u kompleksu ispod džamije Al-Ansar u izbegličkom kampu Dženin.

Time je mrtvih na Zapadnoj obali porastao na 90 od početka rata, saopštilo je u nedelju palestinsko ministarstvo zdravlja.

Priprema izraelske kopnene ofanzive

Izrael je grupisao tenkove i trupe u blizini ograđene granice oko Gaze za planiranu kopnenu invaziju sa ciljem uništenja Hamasa, nakon nekoliko neubedljivih ratova koji datiraju 2007, kada je ta ekstremistička grupa preuzela vlast u Gazi, nakon što je Izrael okončao 38-godišnju okupaciju.

"Ući ćemo u pojas Gaze... da uništimo operativce Hamasa i Hamasovu infrastrukturu", rekao je u subotu vojnicima načelnik štaba general-pukovnik Herci Halevi.

Razrađujući strategiju Izraela u izjavi za televiziju Foks u nedelju, vojni portparol potpukovnik Džonatan Konrikus rekao je da je to "da imamo oslabljen, umoran i dislociran Hamas u pripremi za našu sledeću fazu vojnih operacija".

"Naša radna pretpostavka je", rekao je on, "da je Hamas pripremio bojno polje, da postoje različite dimenzije ratovanja spremne za nas – posebno tuneli – i da će se Hamas, barem u prvoj i srednjoj fazi, boriti i da će naneti velike gubitke (izraelskim snagama)".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je drugu ekstremističku grupu Hezbolah da će, ako odluči da uđe u rat, biti osakaćen „silom koju (koju) ne može ni zamisliti“. „To će za Hezbolah i državu Liban biće razorno, ali mi smo spremni za svaki scenario“, rekao je Netanjahu tokom posete trupama na severu u nedelju.

U video snimku, Netanjahu kaže komandosima „mi smo u bici za život, borbi za dom. Ovo nije preterivanje; ovo je rat. To je 'biti, ili prestati' - trebalo bi da oni prestanu."

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG