Linkovi

Načelnik izraelskog generalštaba: Izrael će odgovoriti na iranski napad


Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi na sastanku sa članovima generalštaba (Foto: Israeli Army / AFP)
Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi na sastanku sa članovima generalštaba (Foto: Israeli Army / AFP)

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je u ponedeljak da će Izrael odgovoriti na iranski napad tokom vikenda, ali nije precizirao kada i kako.

Halevi je rekao da Izrael razmatra svoje korake, ali će biti odgovora na iranski napad dronovima i raketama. Obratio se tokom posete vazduhoplovnoj vazi Nevatim koja je, prema izraelskim navodima, pretrpela manju štetu u iranskom udaru.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovara sa najvišim zvaničnicima o mogućem odgovoru na napad Irana koji je ispalio stotine dronova, balističkih i krstarećih raketa.

U Vašingtonu, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi odbio je da kaže da li su SAD informisane ili očekuju da će biti obaveštene o izraelskim planovima za odmazdu.

"Prepustićemo Izraelcima da o tome govore. Mi nismo uključeni u proces donošenja odluka o potencijalnom odgovoru", rekao je Kirbi.

Svetski lideri pozivaju Izrael da ne odgovara na iranski napad. Posle Sjedinjenih Država, i najviši predstavnici više zemalja Evrope i sveta odvojeno su i gotovo jednoglasno pozvali na smirivanje tenzija i na deeskalaciju situacije na Bliskom istoku posle napada Irana dronovima i raketama na Izrael u noći između subote i nedelje.

Predstavnici više zapadnih zemalja, koji su osudili napad Irana, sada pozvaju Izrael da ne uzvraća napadom.

Udar više od 300 projektila i dronova iz Irana naneo je samo skromnu materijalnu štetu u Izraelu, jer je većina projektila oborena odbrambenim sistemom Gvozdena kupola i uz pomoć vojski SAD, Britanije, Francuske i Jordana.

Napad Irana usledio je posle navodno izraelskog vazdušnog napada na objekat iranske ambasade u Siriji 1. aprila. Izrael nije ni potvrdio, ni demantovao da je izvršio taj napad.

Borelj: Bliski istok na ivici provalije

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je u ponedeljak da Bliski istok stoji "na ivici provalije" i pozvao na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

"Na ivici smo litice i moramo da se udaljimo od nje", rekao je Borelj za špansku radio stanicu Onda Sero.

"Moramo da nagazimo kočnicu i ubacimo u rikverc".

Borelj je rekao da očekuje odgovor Izraela na vazdušni napad Irana bez presedana, ali da se nada da to neće izazvati dalju eskalaciju.

On je rekao da postoji "duboka podela" unutar izraelske desničarske vladajuće koalicije između tvrdolinijaša koji traže žestoku odmazdu i "umerenije i razumnije" frakcije.

Ta frakcija se zalaže za odmazdu, rekao je Borrelj, "ali na način koji izbegava odgovor na odgovor".

Borelj, koji je kasno u nedelju razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirabdolahijanom, rekao je da EU treba da ima najbolje moguće odnose sa Iranom uprkos sankcijama koje je blok uveo Islamskoj Republici zbog njenog spornog programa razvoja nuklearne tehnologije i drugih pitanja.

"U svačijem je interesu da Iran ne postane nuklearna sila i da se Bliski istok pacifikuje", rekao je on.

Makron: Izbegnuti eskalaciju, prekid borbi za vreme Olimpijskih igara

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u ponedeljak Izrael da izbegava bilo kakvu dalju eskalaciju na Bliskom istoku nakon iranskog napada.

"Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje, eskalaciju", rekao je Makron, pozivajući Izrael da za cilj odredi izolaciju Irana, a ne eskalaciju.

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije", rekao je Makron za BFM TV i RMC radio. "Situacija je danas veoma nestabilna".

Makron je dodao da će raditi na pokušaju da postigne prekid vatre tokom predstojećih letnjih Olimpijskih igara u Parizu, u skladu sa dugogodišnjim ciljem igara da se promoviše mir kroz sport.

"Učinićemo sve što možemo da imamo olimpijsko primirje", rekao je on, rekavši da ima na umu Bliski istok, kao i Ukrajinu i Sudan.

"Kineski predsednik će posetiti Pariz za nekoliko nedelja, zamoliću ga da mi pomogne (da dobijem olimpijsko primirje)", rekao je Makron.

Očekuje se da će Ši Đinping posetiti Pariz sledećeg meseca.

"Igre su takođe vreme za diplomatiju, mir", rekao je Makron.

Berbok: Pobediti diplomatijom

"Odbrambena pobeda" Izraela nad Iranom mora biti obezbeđena diplomatskim sredstvima i sve strane moraju da rade na sprečavanju eskalacije sukoba u regionu, izjavila je u ponedeljak nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Izrael je pobedio u defanzivi zahvaljujući snažnoj protivvazdušnoj odbrani i naporima SAD, Britanije i arapskih država", rekla je Berbok na konferenciji za novinare u Parizu.

"Sada moramo ad sprečimo eskalaciju u regionu", rekla je Berbok, dodajući da je u nedelju razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Irana i jasno ga upozorila protiv dalje eskalacije.

Kameron: Opravdano je želeti odgovor, ali molimo ih da misle glavom i srcem

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je Izrael da ne odgovara nakon iranskog napada dronovima i raketama, rekavši da treba da "razmišlja glavom i srcem" jer je napad Teherana doživeo skoro potpuni neuspeh.

"Mislim da je potpuno opravdano da misle da treba da reaguju jer su napadnuti, ali mi ih kao prijatelje pozivamo da misle glavom i srcem, da budu pametni i čvrsti", rekao je Kameron za BBC TV.

On je rekao da poziva Izrael da ne eskalira tenzije na Bliskom istoku.

"Na mnogo načina ovo je bio dvostruki poraz za Iran. Napad je doživeo skoro potpuni neuspeh", rekao je Kamerun ocenjuući da se Iran otkrio pred svetom kao neko ko ima maligni uticaj u regionu i ko se pripremao da ovako nešto uradi. "Tako da se nadamo da neće biti uzvratnog odgovora", rekao je on za Skaj njuz.

Kameron je rekao da će Britanija takođe raditi sa saveznicima na razmatranju uvođenja novih sankcija Iranu i podsetio da je Britanija već uvela 400 različitih sankcija Teheranu.

Pozvao je Izrael da vrati fokus na pristanak na prekid vatre sa Hamasom koji podržava Iran u ratu u Gazi.

I Rusija zabrinuta, poziva na uzržanost

Rusija je u ponedeljak saopštila da je veoma zabrinuta zbog porasta tenzija na Bliskom istoku nakon masovnog napada Irana dronovima i raketama na Izrael tokom vikenda.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog eskalacije tenzija u regionu", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pozivamo sve zemlje u regionu na uzdržanost".

"Dalja eskalacija nije ničiji u interesu. Zato se, naravno, zalažemo da se sve nesuglasice rešavaju isključivo političkim i diplomatskim metodama", rekao je Peskov.

Moskva je u nedelju napomenula da je Teheran saopštio da je napad izvršen u okviru prava na samoodbranu nakon izraelskog udara na objekat iranske ambasade, što je Moskva bila osudila.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u nedelju telefonom sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirabdolahijanom.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG