Linkovi

Iran napao Izrael dronovima i raketama, Bajden razgovarao sa Netanjahuom: "Naša podrška je čelična"


Dejstvo izraelske protiv-vazdušne odbrane iznad Aškelona (Foto: REUTERS/Amir Cohen)
Dejstvo izraelske protiv-vazdušne odbrane iznad Aškelona (Foto: REUTERS/Amir Cohen)

Iran je u subotu uveče lansirao desetine dronova i balističkih projektila ka Izraelu u osvetničkoj misiji bez presedana koja je Bliski istok gurnula sve bliže ratu širom regiona.

To je prvi put da je Iran pokrenuo direktan vojni napad na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstva koje datira još od Islamske revolucije u zemlji 1979. godine.

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari saopštio je da je Iran lansirao više od 200 dronova i balističkih raketa. On kaže da su izraelski odbrambeni sistemi i saveznici u regionu presreli „ogromnu većinu“ projektila i dronova, od kojih su desetine, kako kaže, oborene van izraelske teritorije.

"Identifikovan je mali broj pogodaka, uključujući bazu IDF na jugu Izraela, gde je pričinjena manja šteta na infrastrukturi", navedeno je u saopštenju vojske.

Sirene za opasnost upaljene su na lokacijama širom zemlje, a očevidac je rekao agenciji Rojters u Jerusalimu da je čuo eksplozije. Lokalna televizija je objavila snimak na kojem se navodno vide dronovi lansirani iz Irana.

Prema izraelskoj službi za hitne slučajeve, nema izveštaja o povređenima direktno od iranskih napada. Međutim, hitna služba Magen David Adom (MDA) saopštila je da je pozvana da zbrine ukupno 31 osobu koje su pretrpela lakše povrede.

Eksplozije na nebu iznad Jerusalima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Sjedinjene Države, čije brojne trupe se nalaze u regionu, pružile su podršku Izraelu, a predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su u subotu uveče.

Bajden je rekao da su SAD „pomogle Izraelu da obori skoro sve bespilotne letelice i rakete“ iz Irana. U saopštenju posle razgovora se navodi da je on "tokom prošle nedelje" usmerio američke vojne avione i razarače u region.

„Zahvaljujući ovim raspoređivanjima i izuzetnoj veštini pripadnika naših snaga, pomogli smo Izraelu da obori skoro sve dolazeće bespilotne letelice i rakete“, kazao je Bajden i dodao: „Najoštrije osuđujem ove napade".

Naveo je da je razgovarao sa Netanjahuom kako bi potvrdio američku „čeličnu posvećenost“ bezbednosti Izraela. „Sutra ću sazvati svoje kolege lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana“, rekao je Bajden u saopštenju.

„Rekao sam mu da je Izrael pokazao izuzetan kapacitet da se brani i pobedi čak i napade bez presedana“, navodi se u Bajdenovom saopštenju. Dodaje se i da je time Izrael poslao "jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbednost Izraela".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je iranske napade nazvavši je "ozbiljnom eskalacijom" i pozvao sve strane da pokažu uzdržanost kako bi izbegao "regionalni požar".

Glasu Amerike je potvrđeno da će u nedelju biti održana sednica Saveta bezbednosti UN.

Iranci u centru Teherana proslavljaju napad na Izrael (Foto: AP/Vahid Salemi)
Iranci u centru Teherana proslavljaju napad na Izrael (Foto: AP/Vahid Salemi)

Jordanski bezbednosni zvaničnici kazali su Rojtersu da je vojna avijacija te zemlje oborila više iranskih dronova. Britansko kraljevsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je poslalo avione da presretnu iranske dronove.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuća Adrijen Votson rekla je u subotu: „Sjedinjene Države će stati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od ovih pretnji iz Irana".

Izrael planira "značajan odgovor" na iranski napad bez presedana, rekao je neimenovani visoki izraelski zvaničnik, a prenosi lokalni TV Kanal 12.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da će Teheran odgovoriti na svaku pretnja SAD i Izraela, javlja državna televizija. „Svaka pretnja Sjedinjenih Država i cionističkog režima koja potiče iz bilo koje zemlje rezultiraće proporcionalnim i recipročnim odgovorom Irana“, navodi se u saopštenju Garde.

Prethodnih 10 dana Iran je pretio da će napasti Izrael otkako su u vazdušnom napadu prošle nedelje ubijena dva iranska generala u Siriji. Izrael nije komentarisao taj napad, ali ga je Teheran optužio da stoji iza njega.

Slavlje u Teheranu

Hiljade Iranaca izašlo je rano u nedelju na ulice Irana u znak podrške napadu na Izrael. "Smrt Izraelu!" i "Smrt Americi!" uzvikivali su demonstranti na Palestinskom trgu u Teheranu ubrzo nakon što je Revolucionarna garda objavila početak operacije.

Mural sa natpisom "sledeći šamar je žešći" otkriven je na trgu gde je danima visio ogroman transparent koji na hebrejskom poziva Izraelce da se "sklone".

Demonstranti su u nedelju mahali iranskim i palestinskim nacionalnim zastavama uz transparente na kojima je pisalo "Božja pobeda je blizu".

Iranska jedinica otela brod

Komandosi iz iranske paravojne Revolucionarne garde ranije u subotu su zauzeli teretni brod koji je povezan sa Izraelom u blizini Ormuskog moreuza i zauzeli brod.

Upad na brod je usledio posle navodnog izraelskog napada ovog meseca na zgradu iranskog konzulata u Siriji u kojem je poginulo 12 ljudi, uključujući visokog generala garde.

Iran je obećao da će uzvratiti, a američki predsednik Džo Bajden prekinuo je vikend odlazak u svoju kuću na plaži u Delaveru kako bi se vratio u Belu kuću i pratio situaciju.

Rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, izazvan upadom pripadnika te ekstremističke organizacije na jug Izraela, odstakao je decenijske tenzije na Bliskom istoku, a svaki novi napad preti da taj sukob eskalira u širi regionalni rat.

Rat je izbio nakon što je Hamas, pokret koji ima podršu Irana i kojeg SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku organizaciju, ubili 1.200 ljudi u južnom Izraelu i kidnapovali 250 talaca.

Izrael je pokrenuo ofanzivu u Gazi u kojoj je, prema lokalnom Hamasovom ministarstvu zdravlja, ubijeno više od 33.000 ljudi. Odmah po izbijanju rata, Hezbolah, ekstremistička grupa koju podržava Iran u Libanu, počela je da napada severnu granicu Izraela.

XS
SM
MD
LG