Linkovi

Izrael se priprema za napad Irana, Bajden poručuje da napad na Izrael neće biti uspešan


Američki predsednik Džo Bajden govori na skupu u Beloj kući (Foto: AP/Alex Brandon)
Američki predsednik Džo Bajden govori na skupu u Beloj kući (Foto: AP/Alex Brandon)

Izrael se priprema za napad Irana ili njegovih saradnika, pošto rastu upozorenja o odmazdi za ubistvo visokog oficira u iranskoj ambasadi u Damasku.

Neke zemlje, kao što su Indija, Francuska, Poljska i Rusija, upozorile su svoje građane da ne putuju u region. Izraelska vojska je saopštila da nije izdala nova uputstva civilima, ali je zamolila ljude da ostanu na oprezu.

„Tokom dana, vojska je izvršila procenu situacije i odobrila planove za niz scenarija nakon izveštaja i izjava o iranskom napadu“, rekao je glavni vojni portparol Danijel Hagari.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo izveštaje da su neke izraelske diplomatske misije delimično evakuisane i da je pojačano obezbeđenje.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da očekuje da će Iran pokušati da uskoro napadne Izrael u znak odmazde zbog napada u Siriji, ali je naglasio da je njegova poruka Teheranu da to ne radi.

Bajden je u obraćanju novinarima takođe poručio:

"Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo da se Izrael brani i Iran neće uspeti", prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države saopštile su u petak da šalju pojačanja na Bliski istok, dok rastu strahovanja da bi Iran uskoro mogao da napadne Izrael zbog napada na iranski konzulat u Damasku.

"Premeštamo dodatne resurse u region da bi osnažili regionalne napore na odvraćanju i povećali zaštitu američkih snaga", rekao je američki odbrambeni zvaničnik, a prenosi agencija Frans pres.

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali predviđaju da udar neće biti dovoljno velik da uvuče Vašington u rat, rekao je prethodno američki zvaničnik agenciji Rojters.

Iz Bele kuće je u petak saopšteno da je pretnja od iranske odmazde zbog napada u Siriji "stvarna". Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je u petak da Izrael i SAD stoje "rame uz rame" kada je reč o pretnji iz Irana.

"Naši neprijatelji misle da mogu da razdvoje Izrael i SAD, ali suprotno je tačno - ujedinjuju nas i jačaju naše veze. Stojimo rame uz rame. Spremni smo da se odbranimo na kopnu i u vazduhu, u bliskoj saradnji sa našim partnerima, i znaćemo kako da odgovorimo", rekao je Galan nakon što je sa komandantom američke Centralne komande Majklom Kurilom razgovarao o pretnji od iranske odmazde.

Bela kuća je ranije saopštila da Vašington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD saopštile Iranu da nisu umešane u vazdušni napad na visokog komandanta Iranske revolucionarne garde u Damasku.

Bela kuća je dodala da je upozorila Iran da ne koristi taj napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali se veruje da su njegovi avioni gađali iransku ambasadu u Damasku, kada su ubijeni visoki iranski general i šest drugih oficira vojske.

Iran je obećao odmazdu, podižući napetosti u regionu koje su već visoke zbog rata u Gazi.

Iranski izvori rekli su Rojtersu da je Teheran signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na ambasadu u Siriji na način koji ima za cilj da izbegne veliku eskalaciju i da neće delovati ishitreno, pošto Teheran paralelno vrši pritisak koji obuhvata i primirje u Gazi.

Iranski vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da Izrael "mora biti i biće kažnjen", istakavši da je udar na ambasadu bio jednak napadu na iransko tlo.

"Imperativ Irana da kazni ovaj odmetnički režim" mogao je biti izbegnut da je Savet bezbednosti UN osudio udar i priveo počinioce pravdi, saopštila je u četvrtak misija Teherana pri Ujedinjenim nacijama.

Izrael saopštava da priprema odbranu, Sjedinjene Države da su u stanju pripravnosti zbog mogućih uzvratnih udara Irana, američki izaslanici rade na smanjenju tenzija, dok brojne zemlje takođe pozivaju na deeskalaciju situacije.

Međunarodni apeli na uzdržanost, zemlje pozivaju državljane da ne putuju

Rusija, Nemačka i Britanija pozvale su zemlje na Bliskom istoku da budu uzdržane, a Izrael je saopštio da se sprema da "zadovolji sve svoje bezbednosne potrebe" u regionu.

Nemačka avio-kompanija Lufthanza, jedna od samo dva zapadna avio-prevoznika koja lete za Teheran, produžila je obustavu letova do iranske prestonice, a Rusija je upozorila svoje građane da ne putuju na Bliski istok.

Francuska je upozorila svoje građane da se "imperativno uzdrže od putovanja u narednim danima u Iran, Liban, Izrael i na palestinske teritorije", rekli su za AFP saradnici ministra spoljnih poslova.

Šef francuske diplomatije Stefan Sežur je na kriznom sastanku takođe zatražio da se članovi porodica francuskih diplomata u Iranu evakuišu i da se nijedan francuski državni službenik ne šalje u misije u navedene zemlje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael nastavlja rat u Gazi, ali da vrši bezbednosne pripreme na drugim mestima.

"Ko god naudi nama, mi ćemo naneti štetu njima. Spremni smo da ispunimo sve bezbednosne potrebe države Izrael, kako defanzivno, tako i ofanzivno", rekao je on stojeći ispred izraelskog borbenog aviona tokom posete vazduhoplovnoj bazi.

Izraelski ministar odbrane rekao je američkom sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu da će Izrael direktno odgovoriti na svaki napad Irana, saopšteno je iz Galanovog kabineta.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je svog iranskog kolegu Hoseina Amirabdolahijana kako bi apelovala na "maksimalnu uzdržanost" u cilju izbegavanja dalje eskalacija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je građanima da ne bi trebalo da putuju na Bliski istok, posebno u Izrael, Liban i palestinske teritorije.

"Trenutno je veoma važno da svi budu uzdržani kako ne bi doveli do potpune destabilizacije situacije u regionu, koja baš i ne blista stabilnošću i predvidljivošću", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu.

"Potencijal za pogrešne procene"

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je u četvrtak da je jasno stavio do znanja Amirabdolahijanu da Iran ne bi trebalo da uvlači Bliski istok u širi sukob.

"Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti pogrešne procene koja vodi daljem nasilju", rekao je Kameron na Iksu.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je državni sekretar Entoni Blinken pozvao kolege, među kojima i turske, kineske i saudijske ministre spoljnih poslova, "da jasno stavi do znanja da eskalacija nije ni u čijem interesu i da zemlje treba da podstiču Iran da ne eskalira (situaciju)".

Američki predsednik rekao je u sredu da Iran preti da će pokrenuti "značajan napad na Izrael" i da je rekao Netanjahuu da je "naša posvećenost bezbednosti Izraela protiv ovih pretnji Irana i njegovih zastupnika čvrsta".

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG