Linkovi

Bivši terorista dobio "novu šansu" zbog saradnje sa vlastima


Nadžibulah Zazi planirao je da izvrši bombaške napade u njujorškom metrou.

Nekadašnji regrut Al Kaide, Amerikanac avganistanskog porekla koji je planirao bombaške napade u njujorškom metrou 2009. godine, oslobođen je posle skoro deset godina zavora, pošto je pomagao američkim vlastima da pronađu i gone teroriste. Sud je zaključio da je 33-godišnji Nadžibula Zazi zaslužio drugu šansu.

Potencijalni terorista uskoro će biti slobodan čovek. Sudija u Njujorku je osudio Nadžibulu Zazija na deset godina zatvora, što je otprilike vreme koje je već odslužio nakon što je uhapšen 2009.

“Taj pokušaj napada bio je stvaran, bio je u toku i bio bi smrtonosan”, isticao je 2010. godine Erik Holder, tadašnji sekretar za pravosuđe.

U to vreme, njegova zavera da napadne njujorški metro nazivana je najopasnijom pretnjom Americi od napada 11. septembra.

Zazi je otputovao u Pakistan 2008. I trenirao sa borcima Al Kaide. Kada se vratio u SAD, sa dvojicom prijatelja planirao je napad. Misija im je bila da izvrše napade u njujorškom metrou na godišnjicu napada 11. septembra, u vreme najveće gužve.

Zazi je došao u Njujork ali je odustao od napada pošto je saznao da mu je FBI na tragu. Uhapšen je 12. septembra, priznao je krivicu i suočio se sa doživotnom zatvorskom kaznom.

Nadžibulahu Zaziju izrečena je zatvorska kazna od 10 godina, koju je već odslužio.
Nadžibulahu Zaziju izrečena je zatvorska kazna od 10 godina, koju je već odslužio.

Međutim, tužioci ocenjuju da je njegova saradnja sa vlastima u američkoj borbi protiv Al Kaide – “izuzetna”, pošto je otkrio ključne detalje o načinu obuke, kretanju i metodama regrutacije terorističke grupe.

“Pravda je definitivno zadovoljena u ovom slučaju”, kazao je Zazijev branilac Vilijam Stempur.

Federalni sudija rekao je Zaziju da je ono što je nekada bilo nezamislivo sada stvarnost. “Dobili ste drugu šansu I zaslužili ste je.”

Pravnici se slažu da je Zazi sada drugi čovek.

“Gospodin Zazi koga sam upoznao davno, pre skoro deset godina, kao mladića, dramatično se promenio. Za njega postoji svetlo na kraju tunela”, navodi Stempur.

Zazi bi mogao da izađe iz zatvora već za nekoliko dana ali će ostati pod nadzorom do kraja života. Druga dvojica potencijalnih napadača iz Njujorka su još u zatvoru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG