Linkovi

Eksplozija u Njujorku, osumnjičeni u pritvoru


Policija ispred autobuskog terminala Port Authority u Njujorku
Policija ispred autobuskog terminala Port Authority u Njujorku

Eksplozija je u ponedeljak potresla najprometniji tranzitni centar u Njujorku. Policija je saopštila da je u incidentu, koji se dogodio tokom jutarnje gužve, povrijeđeno četvoro ljudi, među kojima i osumnjičeni koji je u pritvoru. Gradonačelnik Njujorka saopštio je da je riječ o pokušaju terorističkog napada.

Policija i ekipe hitne pomoći opkolili su autobuski terminal Port Authority u Njujorku, najveći u zemlji, posle eksplozije koja je potresla naprometniji tranzitni centar u gradu.

“Odjednom sam vidjela grupu ljudi, njih šestoro, kako trče. Žena je pala. Niko nije stao da joj pomogne, zato što je vladala užasna panika. Zatim su počeli da trče policija i vojnici. Mogli ste da vidite da se nešto događa, ali niko u to vrijeme nije znao o čemu je riječ”, naveli su neki od očevidaca.

Eksplozivna naprava aktivirana je tokom jutarnjeg saobraćajnog špica, u jednom od pješačkih tunela koji povezuje terminal i stanicu podzemne željeznice na Tajms skveru. Lakše su povrijeđene četiri osobe, među kojima i osumnjičeni, identifikovan kao 27-godišnji Akajed Ulah, imigrant iz Bangladeša koji je u SAD živio sedam godina i imao dozvolu za stalan boravak u zemlji. Ulah se trenutno nalazi u bolnici, pod policijskom prismotrom, a policija je pretresla i njegov stan u Bruklinu.

Hapšenje osumnjičenog Akajeda Ulaha
Hapšenje osumnjičenog Akajeda Ulaha

"Preliminarna istraga ukazuje da je osumnjičeni nosio improvizovanu nisko-tehnološku eksplozivnu napravu, prikačenu za tijelo. Namjerno je aktivirao tu napravu i pretrpio opekotine i rane”, saopštio je komesar njujorške policije Džejms O’Nil.

Policija je potvrdila da je riječ o cijevnoj bombi. Glavni njujorški terminal za autobuse i vozove, posle incidenta je bio evakuisan i privremeno zatvoren.

“To je bio pokušaj terorističkog napada. Hvala bogu što napadač nije postigao svoj konačan cilj”, istakao je gradonačelnik Njujorka, Bil de Blazio.

On je pokušao i da uvjeri građane da nema drugih prijetnji.

"Za sada znamo za samo jednog pojedinca koji je bio neuspješan. Takođe, u ovo vrijeme nema kredibilnih i specifičnih prijetnji po Njujork. Ekipe hitne pomoći i policija su reagovali brilijantno. Misija policije je da osigura sve velike transportne centre i lokacije u gradu. Zbog toga će širom grada biti vidljivo pojačano prisustvo policije.

Guverner savezne države Njujork, Endrju Kuomo, poručio je da je realnost da je Njujork, kako se izrazio, međunarodna meta.

"Prve vijesti jutros su očigledno bile veoma zastrašujuće i uznemirujuće. Kada čujete o bombi u metro stanici, to je na mnogo načina jedna od naših najgorih noćnih mora. Međutim, ispostavilo se da je realnost bolja od početnih očekivanja i straha”.

Bijela kuća saopštila je da je predsjednik Donald Tramp informisan o incidentu, koji se dogodio manje od dva mjeseca nakon napada kamionom u Njujorku, u kojem je ubijeno osam osoba. Portparolka Sara Sanders rekla je na konferenciji za novinare da bi napad trebalo da motiviše Kongres da uvede oštrija ograničenja za one koji žele da emigriraju u SAD.

"Moramo da zaštitimo naše granice i osiguramo da pojedinci koji ulaze u zemlju neće nauditi našem narodu. Takođe moramo da se krećemo ka uvođenju imigracionog sistema zasnovanog na zaslugama", istakla je Sanders.

XS
SM
MD
LG