Linkovi

Amerikanci pristupaju Al Kaidi


Adam Gadan preko interneta poziva na terorističke napade
Adam Gadan preko interneta poziva na terorističke napade

Nedavne terorističke pretnje al-Kaide Evropi, podstakle su sumnje da je ta organizacija spremna za urbano ratovanje, kakvo je koristila grupa Laškar-i-taiba u terorističkom napadu u Mumbaju 2008. U poslednje vreme primećen je zabrinjavajući trend da neki Amerikanci pristupaju Al Kaidi, kao i da dospevaju medju vodje te organizacije, što im ujedno omogućava da utiču na donošenje odluka.

Adam Gadan je Amerikanac iz Kalifornije i ujedno jedan od istaknutih zastupnika al-Kaide. On je prošlog vikenda preko interneta pozvao muslimane koji žive u predgrađima Detroita da ubijaju svoje komšije.

Izvori bliski Samiru Kanu, koji tvrdi da je “ponosan što je izdajnik Amerike”, tvrde da on stoji iza onlajn magazina Al Kaide pod nazivom “Inspajr”, u kome je nedavno pozvao na izvršenje napada na restorane u Vašingtonu za vreme ručka. Američki zvaničnici strahuju da bi napad mogao da se dogodi svakog momenta.

“Radimo pod pretpostavkom da su teroristi, koji su spremni da izvrše napad, već u zemlji”, izjavila je Dženet Napolitano, američka sekretarka za unutrašnju bezbednost.

Novinari TV mreže ABC su dobili informacije da američki ogranak Al Kaide zagovara napade manjih razmera, nalik onima u Mumbaju 2008.

“Napad na tržni centar ili metro bi predstavljao istu traumu kao i novi 11. septembar”, smatra bivši agent FBI, Bred Geret.

Za Adnana Šukrižumu, koji je najmanje 15 godina legalno živeo u Sjedinjenim Državama, se veruje da je postao vrhovni operativni vodja al Kaide. Predstavnici vlade kažu da je on pomagao u planiranju neuspelog napada na njujorški metro prošle godine.

Tu je i Anvar al Avlaki, za koga izvori tvrde da polako izbija na prvo mesto američkih neprijatelja – čak ispred Osame bin Ladena. Avlaki je Amerikanac poreklom iz Jemena i povezan je sa napadačem na vojnu bazu Fort Hud. Zvaničnici takodje tvrde da je Avlaki bio planirao aktiviranje ekspoziva u avionu koji je na Božić leteo iznad Detroita.

Veruje se da Avlaki i Šukrižuma trenutno aktivno rade na planiranju novih napada, dok izvori navode da Al Kaida očajnički želi da sprovede novi teroristički napad na Sjedinjene Države pre 10. godišnjice napada 11. septembra, što je za nepunih 10 meseci.

Hapšenje i na Havajima

Abdel Hamed Šehadeh uhapšen je pre nekoliko dana na Havajima pod optužbom da je pokušao da pristupi američkoj vojsci kako bi mogao da prebegne u Irak i tamo se pridruži pobunjenicima koji se bore protiv američkih trupa.

U saopštenju Sekretarijata za pravosudje navodi se da će 21-godišnji Šehadeh biti poslat u Njujork gde će mu se suditi. U krivičnoj prijavi, on se optužuje da je 2008. naumio da otputuje u Pakistan da se pridruži Talibanima ili sličnoj terorističkoj organizaciji. Šehadeh je kupio kartu u jednom pravcu za Islamabad, medjutim kada je sleteo na aerodrom pakistanske vlasti ga nisu pustile u zemlju.

Prema optužnici, on je nekoliko nedelja kasnije došao u regrutni centar na Tajms skveru u Njujorku gde je pokušao da se prijavi u vojsku, ali je prijava odbačena kada je otkriveno da je prikrio činjenicu da je pokušao da otputuje za Pakistan.

Njujorški detektivi takodje su pratili Šehadehove aktivnosti na internetu i otkrili da je on napravio i održavao nekoliko vebsajtova na kojima je postavljao video snimke Osame bin Ladena i drugih lidera al Kaide.

On je takodje pokušao da otputuje u Jordan, ali mu ni tamo nije bio dozvoljen ulazak.

Ukoliko ga sudije proglase krivim za davanje lažnih izjava i umešanost u medjunarodni terorizam, Šehadeh bi mogao da bude osudjen na 8 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG