Linkovi

Bajden vraća stare granice u tri prirodna rezervata, koja je Tramp smanjio


Jedna od atrakcija Nacionalnog parka "Kanjon Brajs" u Juti su hiljade crvenih stubova neobično oblika, od kamenja starog milionima godina (Foto: VOA/Micah Meyer)

Predsednik SAD Džo Bajden vratiće ranije granice tri američka prirodna rezervata, koja se smatraju nacionalnim spomenicima, a čiju je površinu je smanjio bivši predsednik Donald Tramp kako bi omogućio komercijalne aktivnosti, saopštila je Bela kuća.

Ovom odlukom biće zaštićeno više od 1,3 miliona hektara zemlje u južnom delu Jute - prirodni fenomeni poznati kao "Medveđe uši" i "Velike stepenice", kao i skoro 8.000 kvadratnih kilometara u Severoistočnim kanjonima i nacionalni park u zaštićenom delu mora na Atlantskom okeanu, nadomak obale Nove Engleske.

Ekološke organizacije i plemena američkih starosedelaca pozdravili su vest, nazivajući je pobedom očuvanja prirode u odnosu na ekonomski razvoj. Ali odluka je zadarala udarac organizacijama koje se zalažu za ribarenje na istočnoj obali SAD, kao i republikanskom guverneru Jute, koji je izrazio svoje neslaganje.

Tramp je pokušao da dozvoli uzgoj stoke, bušenje nafte i gasa, rudarstvo i komercijalno ribarenje u područjima koja su njegova dvojica demokratskih prethodnika - predsednici Barak Obama i Bil Klinton označili kao nacionalne spomenike.

Smanjenje njihove površine je bilo deo širih inicijativa republikanskog predsednika Trampa da olabavi regulacije za industriju, za šta su kritičari govorili da se obavlja na štetu životne sredine i biljnog i životinjskog sveta.

Bajden, koji je demokrata, najavio je, kada je stupio na dužnost, da će razmotriti Trampovu odluku da smanji granice tih spomenika. Sekretarka za prirodne resurse Deb Haland, prva Indijanka na čelu jednog vladinog sekretarijata, ove godine je preporučila da se vrate stare granice.

Prema federalnom zakonu, predsednici imaju ovlašćenje da uniltaralno proglase ili promene nacionalne spomenike, zbog čega je njihova zaštita neizvesna.

Tramp je smanjio veličinu dva parka u Juti za više od 800.000 hektara, na zahtev republikanskih lidera države. Guverner Jute Spenser Koks izjavio je da je razočaran Bajdenovom odlukom da proširi granice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG