Linkovi

Nacionalni park "Lukovi" u Juti - prizori sa Marsa i iz "Indijane Džonsa"


Delikatni luk, 18 metara visok prirodni luk, je najveća znamenitost nacionalnog parka "Lukovi" u Juti i nalazi se na zvaničnim tablicama te države.
Delikatni luk, 18 metara visok prirodni luk, je najveća znamenitost nacionalnog parka "Lukovi" u Juti i nalazi se na zvaničnim tablicama te države.

Nacionalni park “The Arches” odnosno “Lukovi”, u saveznoj državi Juta, jedna je od najpopularnijih destinacija za Amerikance i turiste iz cijelog svijeta. U parku se nalazi više od dvije hiljade prirodnih kamenih lukova, uz stotine visokih šiljaka, masivnih ploča i ogromnih stijena.

Tri tračare, Parada slonova, Sjeverni prozor, Organ, Vavilonska kula…To su samo neke od oko dvije hiljade prirodnih skulptura u jednom od najpoznatijih nacionalnih parkova u Sjedinjenim Državama pod nazivom “The Arches” odnosni “Lukovi”.

Nevjerovatan teren, koji podsjeća na površinu Marsa, formirale su tektonske promjene prije više miliona godina, a pjeskovite sendimentne stijene oblikovao je vjetar. Ovdje imate osjećaj kao da je vrijeme stalo.

"Ove stijene mogu da vam ispričaju priče…kada su nastale, da li je tada bila pješčana pustinja ili obična močvarna ravnica. Ako ih pažljivo pogledate, možete da saznate nešto o tome kakav je bio svijet kada su nastale i poslednjih, recimo, milion godina”, kaže čuvar parka Li Ferguson.

Nacionalni park "Lukovi" - površina kao na Marsu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Nacionalni park prostire se na nešto više od 300 kvadratnih kilometara. Prva stanica, posle slikovitog puta, je Park Avenue Viewpoint, lokacija koju je režiser Stiven Spilberg 1988. godine koristio na samom početku svog čuvenog filmu “Indijana Džons i poslednji krstaški pohod”.

"Na samom početku filma mladi Indijana jaše sa izviđačima. Svi mogu lako da dođu do ovog mjesta. Ovo je jedno od prvih iskustava za mnoge koji posjete park”, kaže Ferguson.

Najpoznatiji je takozvani “Delikatni luk”, visok 18 metara - glavna atrakcija parka, koja se nalazi i na registarskim tablicama u Juti. Ispod njega je nošena i olimpijska baklja, za Zimske olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju, 2002. godine.

Mnogi lukovi u parku formirani su od roze pjeskovitih sendimentnih stijena. Pojedini imaju dvobojne strukture, sa narandžastom komponentom, a raznobojni slojevi su jasno vidljivi. Park je veoma popularan među turistima koji dolaze ovdje ne samo da bi uživali u prelijepoj okolini, već i da bi pješačili, istraživali i peli se na vrhove stijena.

"Mnogi ljudi traže nešto što su možda već vidjeli i pokušavaju da pronađu slične prizore. Drugi pak dolaze da se podsjete svoje prethodne posjete”.

Nacionalni park “The Arches” otvoren je 1929. godine, a prve godine ga je posjetilo samo 500 ljudi. Sada, gotovo vijek kasnije – svake godine dođe više od milion posjetilaca i svi otkriju nešto novo. Uprkos tome što ovdje radi mnogo godina, čuvar Li Ferguson i dalje je zadivljen pejzažom.

"Imam ličnu vezu sa pejzažom, sa stvarima koje ovdje žive. Radim ovdje više godina i imam osjećaj kao da su mi sve biljke prijatelji”.

Ferguson, poput mnogih drugih, vjeruje da je važno očuvati nacionalne parkove, ne samo zbog njihove ljepote i jedinstvenih ekosistema, već i zato što je riječ o američkom nacionalnom blagu.

XS
SM
MD
LG