Linkovi

Šrederova reputacija u Nemačkoj ugrožena zbog veza sa Rusijom


Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsednik Vladimir Putin, 2009.
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsednik Vladimir Putin, 2009.

BERLIN - Gerhard Šreder sišao je sa pozicije nemačkog kancelara 2005. sa izgledima da bude poštovani državnik. Međutim, okolnosti su se promenile.

Prošle nedelje, nemački poslanici su odlučili da Šrederu oduzmu prostorije i osoblje koje mu pripadaju kao bivšem kancelaru, Evropski parlament je pozvao da bude sankionisan, a njegova Socijaldemokratska partija, u kojoj je i aktuelni kancelar, je za sredinu juna zakazala saslušanje po predlozima da Šreder bude izbačen.

Mnogi u Nemačkoj nisu gledali blagonaklono na Šrederovo poslovanje sa ruskim energetskim sektorom i prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ni posle ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Šreder se nije distancirao od Putina, niti je napustio bilo koji od poslova u ruskim energetskim kompanijama.

"Gerhard Šreder se već godinama unazad ponaša kao biznismen, i treba da prestanemo da ga posmatramo kao bivšeg državnika i kancelara", kazala je kopredsedavajuća Socijaldemokratske partije Saskja Eksen.

Kompanija Rosnjeft saopštila je da Šreder planira da podnese ostavku u bordu direktora, kojim je predsedavao od 2017. Ipak, to izgleda nije bilo dovoljno da popravi njegov imidž jer su socijaldemokrate ocenile da je "nažalost, prekasno".

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je da Šreder treba da podnese ostavku i na druga radna mesta u ruskom energetskom sektoru. Šreder je godinama predsedavao odborom akcionara Severnog toka, i bio na čelu borda direktora gasovoda koji je trebalo da sprovede gas od Rusije do Nemačke, a čija je izgradnja zaustavljena u februaru zbog rata u Ukrajini.

Prijateljski odnosi sa Putinom

Šreder ima dobre odnose i sa Putinom. Ugostio je ruskog predsednika 2004. u Hanoveru, a dvojica lidera pojavila su se tada zajedno i u televizijskoj emisiji. Upitan da li Putina smatra "besprekornim demokratom", Šreder je odgovorio potvrdno.

Nekoliko nedelja pošto je sišao sa dužnosti kancelara, Šreder je kritikovan jer se sastao sa predstavnicima rusko-nemačkog konzorcijuma koji gradi gasovod Severni tok. Dok je bio kancelar, podržavao je taj projekat.

U aprilu 2014. uslikan je kako se grli sa Putinom na proslavi 70. rođendana u Sankt Petersburgu, u trenutku dok su tenzije Zapada i Rusije bile visoke zbog aneksije Krima.

U februaru ove godine, Gasprom je saopštio da je predložio Šredera za člana borda direktora. Nije poznato da li će taj predlog, o kojem treba da se raspravlja u junu, proći dalje.

Pre invazije na Ukrajinu, nemački kancelar Šolc je posetio Moskvu i razgovarao sa Putinom, koji je hvalio Šredera kao "nezavisnog stručnjaka" i dodao da Nemci koji neće da plaćaju mnogo za gas, treba da budu zahvalni Šrederu za to.

Iako je Šreder izjavio da je na ruskoj vladi da okonča rat u Ukrajini što pre i da bezbednosni interesi Moskve ne opravdavaju vojnu intervenciju, nije govorio o svojim poslovima. Na mreži Linkdin je napisao da "je bilo mnogo grešaka sa obe strane" u odnosima Rusije i Zapada.

Bivši kancelar je svojevoljno vratio titulu počasnog građanina Hanovera, i tako preduhitrio gradske vlasti koje su to nameravale da urade. Takođe je vratio i titule počasnog člana nemačke fudbalske federacije i fudbalskog kluba Borusija Dortmund. Ugledne socijaldemokrate apeluju da napusti stranku koju je vodio od 1999. do 2004.

Nije poznato šta je tačno razlog zbog kojeg se povukao iz Rosnjefta, ali se to desilo dan pošto su poslanici Bundestaga odlučili da mu oduzmu privilegije koje mu pripadaju kao bivšem kancelaru, a Evropski parlament odobrio rezoluciju kojom se "snažno zahteva" da podnese ostavke u ruskim firmama. Istim dokumentom se poziva na sankcionisanje političara koji primaju ruski novac.

XS
SM
MD
LG