Linkovi

U američkim gradovima manje nasilja nego pre dve godine


Policijska kola jure kroz Bruklin (Foto: AP/Julia Nikhinson)
Policijska kola jure kroz Bruklin (Foto: AP/Julia Nikhinson)

NJUJORK — Istina o američkim gradovima: uprkos rasprostranjenom verovanju, u njima ima mnogo manje nasilja nego pre par godina.

Nasilja ima manje u nekoliko desetina gradova, nakon talasa pucnjava, ubistava i provalništava tokom pandemije. Uzmimo za primer Njujork, najveći američki grad i kao mernu jedinicu za trend kriminala u ostalim velikim gradovima.

U gradu se dogodilo neverovatno povećanje broja ubistava, skok za 50 odsto i 2020. i u 2021. godini. Ali prošle godine, taj broj je opao za 11 odsto na 433, a ove godine, do sada, još 7 odsto, na 113 slučajeva, sudeći po policijskim podacima. Iako je stopa ubistava i dalje viša nego pre pandemije, ipak je mnogo niža nego ranih 1990-tih, kada je bilo više od 2.200 žrtava ubistva, naveo je Dejvid Kenedi, kriminolog sa Džon Džej koledža za krivično pravo u Njujorku.

"Opšta percepcija da je Njujork prepoznatljiv po tome što je opasan, jednostavno nije tačna. Bezbedniji je od mnogih mnogih drugih mesta u Sjedinjenim Državama," naveo je Kenedi u intervjuu.

Njujorški policajci ispred kancelarije državnog tužioca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)
Njujorški policajci ispred kancelarije državnog tužioca, 24. marta 2023. (Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Ipak većina ljudi ne prati trend stope kriminaliteta tokom dugog perioda vremena, navodi Edi Garsija, šef policije Dalasa i predsednik Udruženja načelnika policijskih stanica velikih gradova.

"Njih ne zanima kako je bilo pre 25, 30 godina, zanima ih kako je sad. I zaista, nasilje jeste poraslo u poslednjih 3 do 5 godina", naveo je Garsija.

Republikanci iz Predstavničkog doma putovali su u Njujork u ponedeljak na svedočenje o "nasilnom kriminalu i bezakonju u gradu". Optužujući glavnog tužioca na Menhetnu Elvina Brega da pušta kriminalce, Džim Džordan, republikanac predsedavajući Komitetom za pravosuđe Predstavničkog doma, naveo je da podaci iz 2022. godine pokazuju rast krivičnih dela, napada, pljački i krađa automobila.

"Zamislite samo, pa ako ostavite kriminalce na ulici, dobijete više kriminala", naveo je Džordan.

Grupa građana Njujorka, protestuje zbog kongresnog pretresa posvećenog nasilju u tom gradu koji je, iz Njujorka održao kongresmen iz Ohaja, republikanac Džim Džordan, 17. aprila 2023. (Foto: Rojters/David Dee Delgado)
Grupa građana Njujorka, protestuje zbog kongresnog pretresa posvećenog nasilju u tom gradu koji je, iz Njujorka održao kongresmen iz Ohaja, republikanac Džim Džordan, 17. aprila 2023. (Foto: Rojters/David Dee Delgado)

Ubistva čiji je broj opao u Njujorku u poslednjih godinu dana, čineći grad jednim od najsigurnijih na svetu, nisu pomenuta.

"Jednostavno je činjenica da je Njujork dramatično bezbedniji nego pre", naveo je Kenedi.

Pad stope ubistava u tom gradu prati i nacionalni trend. Prema konsultantskoj firmi AH Datalytics, skoro 10 odsto opao je broj ubistava u više od 70 gradova ove godine. Na listi gradova, koji su se borili sa kriminalom prošlih godina su Baltimor, Hjuston, Los Anđeles i Filadelfija. Čak i Čikago, "prestonica ubistava" prošle godine, ima 17 odsto manje takvih krivičnih dela mereno do 9. aprila.

Neki gradovi ne prate taj trend. Porast ubistava beleži se u 25 gradova, prema AH Datalytics, kao što su Vašington, Dalas i Kanzas Siti.

"Ne može da važi jedna te ista priča za svaki veliki američki grad", naveo je Kenedi.

Garsija priznaje da su najveći izazov za grad krivična dela koja uključuju oružje, i broj ubistava veći je za 20 odsto ove godine, nakon pada u 2022. Ali stopa težih oružanih napada, koji su bolji merač nasilja i kriminala, je u opadanju u Dalasu, naveo je Garsija.

"Iako je gubitak ijednog života previše, mi ne želimo da gubimo živote, zabrinullo me da gore pomenuta stopa bude u porastu", Garsija je naveo za Glas Amerike.

Pod Garsijinim vođstvom, Dalas je započeo novi plan koji koristi podatke da bi se smanjio broj slučajeva nasilja. Plan se za sada isplatio, dodao je on.

"Imali smo najmanji broj slučajeva nasilja u Dalasu, najveći pad u poslednjih pet godina", naveo je Garsija.

Policijska trak na mestu pucnjave u Bruklinu, 12. oktobra 2019. (Foto: Johannes Eisele/AFP)
Policijska trak na mestu pucnjave u Bruklinu, 12. oktobra 2019. (Foto: Johannes Eisele/AFP)

Zašto se kriminal dešava u nekom gradu, a u nekim a ne, teško je objasniti. Ali dugoročno gledano, većina gradova je u skladu sa nacionalnim trendom, rekao je Ričard Rozenfeld, profesor emeritus kriminologije na Univerzitetu Mizurija. To budi nadu kod nekih kriminologa, da su američki gradovi počeli da shvataju i da bi mogli da promene stope kriminaliteteta. Rozenfeld ipak upozorava da cela nacija nije nikako izašla iz problema. Mnogi američki gradovi imaju i dalje više stope ubistava nego pre pandemije, dodaje on.

Pandemija je donela sa sobom šokantne stope ubistava, a uslovi su se menjali u svakom delu društva, navodi on. Između ostalog, pandemija je donela talas gubitaka poslova i rekordnu inflaciju koja je uzdramal društvo.

"Ako takve promene nastave da budu na nivou proseka, ne bi trebalo da se odraze na veliki rast ubistava u skorijoj budućnosti".

Ali kriminal razara siromašnje, najvešće crnačke krajeve. I čak i kada na pada opšta stopa kriminaliteta, to ništa ne znači onima koji su najranjiviji: mladim crnim muškarcima.

"A fokus bi trebalo da bude na tome, a ne da gledamo u pasulj šta će se dešavati u naredih šest meseci", kaže Kenedi.

Republikanci koji su se sastali u ponedeljak u Njujorku optužili su glavnog gradskog tužioca, navodeći štiti kriminalce, umesto da brani žrtve.

Garsija kaže da se slaže da je veliku ulogu u istoriji nasilja u ovoj zemlji odigrao manjak utvrđivanja odgovornosti.

"Mogu da kažem da jeste bilo neodgovornih odluka sudija koji su puštali osobe nazad na ulice gde bi oni opet počinili neko oružano krivično delo", naveo je Garsija.

"Ne možemo da kažemo da se borimo ozbiljno protiv kriminala kada imam muškarce i žene koji su žrtvovali svoje živote da bi priveli kriminalnce pravdi, a onda vidite da su oni ponovo na slobodi za par dana ili nedelja", zaključio je Garsija.

XS
SM
MD
LG