Linkovi

Bez napretka na pregovorima sa Iranom


Zamenik šefa diplomatije Irana Abas Aragči i Vendi Šerman danas u Beču

Četvrta runda razgovora šest svetskih sila i Teherana u Beču završena, nastavak izvestan, ali se još ne zna datum sledećeg okupljanja...

Četvrta runda nuklearnih pregovora Irana i šest svetskih sila završena je danas bez - kako navode zvaničnici - značajnijeg napretka u pregovorima.

Tokom diskusije u Beču, iranski zvaničnici i pregovarači iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije trebalo je da naprave nacrt plana za ograničavanje iranskog nukleranog programa, u zamenu za olakšanje sankcija Teheranu.

Zamenik ministra inostranih poslova Irana Abas Arači izjavio je za iranske medije da će pregovori biti nastavljeni, ali datum sledećeg okupljanja još nije određen.

Zvaničnici se nadaju da će postići sporazum do 20 jula.

Hejgel u Izraelu


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je da će Vašington učiniti sve što je u njegovoj moći da spreči Iran da se dokopa nuklearnog oružja.

Hejgel je to obećao tokom sastanka u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koji je vrlo sumnjičav prema razgovorima koji se vode o iranskom nuklearnom programu. Netanjahu je rekao da se Iran trudi da - kako je rekao - "zamaže oči" međunarodnoj zajednici.

Prvi čovek Pentagona uveravao je izraelskog premijera i građane Izraela da su Sjedinjene Države i dalje posvećene tome da se pobrinu da Iran ne napravi atomsku bombu.

Zapadne zemlje već dugo su zabrinute da je stvarni cilj Teherana da proizvede nuklearno oružje, dok Iran odbacuje te optužbe i insistira da je njegov nuklearni program namenjen proizvodnji struje i korišćenje prilikom medicinskih tretmana.
XS
SM
MD
LG