Linkovi

Beograd pun dima, nadležni kažu da je požar u Vinči pod kontrolom


Zagađen vazduh u Beogradu (arhivska fotografija)
Zagađen vazduh u Beogradu (arhivska fotografija)

Požar koji je u subotu uveče izbio na deponiji u Vinči nadomak Beograda je pod kontrolom, ali će zbog velike površine koju je vatra zahvatila, gašenje trajati nekoliko dana, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je kazao da je požar pod kontrolom i da nema opasnosti od širenja, prenosi Fonet.

Beograd je, sudeći po objavama na društvenim mrežama, prekriven dimom, a Vesić je kazao da će građani moći da vide dim još nekoliko dana jer će gašenje požara potrajati dan ili dva.

Zamenik gradonačelnika je kazao da je požar izbio na deponiji u Vinči u subotu oko 20.30h i da je tokom noći stigla teška mehanizacija za gašenje požara, a da je trenutno na terenu pet vatrogasnih vozila, 15 vatrogasaca i pet cisterni.

“Požar se prostire na oko pet hektara. Građani će moći da vide dim još nekoliko dana, s obzirom na to da će gašenje trajati sigurno dan ili dva. Požar je sada pod kontrolom, ali će njegovo dogašavanje trajati nekoliko dana tako da u tom smislu nema opasnosti da se požar proširi, što je važno”, istakao je Vesić.

Vesić je podsetio da je deponiju u Vinči procesom javno-privatnog partnerstva preuzela francusko-japanska kompanija “Beo čista”.

“Deo deponije koji gori, po rubnim delovima, u procesu je zatvaranja tako da će jednom zauvek biti zatvorena i više se takve stvari neće dešavati”, istakao je Vesić.

Organizacija Centar za lokalnu samoupravu saopštila je da je "ovo apsolutno nedopustiva situacija kojojm se dovodi u pitanje zdravlje i bezbednost Beograđana".

Stara deponija je trebalo da bude zatvorena do kraja prošle godine, ali se stalno odlaže rok za to i za otvaranje nove sanitarne deponije. Razloga za odlaganje je bilo mnogo: pojava klizišta i na staroj i na novoj deponiji, sporost izvodjača radova, kao i čekanje na dozvole“, podseća CLS.

XS
SM
MD
LG