Linkovi

Evropska unija: Pokušaj vraćanja beloruske sportiskinje dokaz Lukašenkove brutalne represije


Beloruska sportiskinja stiže u poljsku ambasadu u Tokiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Beloruska sportiskinja stiže u poljsku ambasadu u Tokiju

Evropska unija saopštila je da je pokušaj vraćanja beloruske sportiskinje sa Olimpijskih igara u Tokiju, kako je istaknuto, dodatni dokaz brutalne represije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Istovremeno, pozdravljena je odluka Poljske da Kristini Cimanuskaji odobri humanitarnu vizu.

"Pokušaj da sportiskinja bude vraćena protiv njene volje primer je brutalne represije koja pogađa sve kategorije beloruskog društva, uključujući sportiste, i nepoštovanje primirja u vreme Olimpijskih igara", ukazala je Nabila Masrali portparolka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žosepa Borelja.

"Izražavamo punu solidarnost sa Kristinom Cimanuskajom i pohvaljujemo zemlje članice koje su joj ponudile podršku", rekla je Masrali za Rojters.

Beloruska atletičarka i učesnica Olimpijskih igara , koja je odbila da se ukrca na let iz Tokija za Minsk i na aerodromu zatražila azil, dobila je zaštitu Poljske i trenutno se nalazi u ambasadi te zemlje u Japanu.

Cimanuskaja je rekla da je na aerodrom u Tokiju dovedena protiv svoje volje i nije želela da otputuje u Belorusiju. Noć je provela u hotelu na aerodromu, a u ponedeljak je zatražila humanitarnu vizu koju joj je odobrila Poljska.

Zamenik ministra spoljnih poslova Marcin Pridaz rekao je da je beloruska sportistkinja "bezbedna i u dobrom stanju" i potvrdio da je dobila humanitarnu vizu.

Beloruska sprinterka je trebalo u ponedeljak da se trka na 200 metara, ali je, kako kaže, protiv svoje volje odvedena na aerodorm da se ukrca na let Turkiš erlajnsa. Ona je Rojtersu rekla da joj je trener u nedelju saopštio da mora da ide kući.

"Glavni trener mi je kazao da je odozgo dobio naređenje da me udalji. Rekli su mi da se spakujem i odveli me na aerodrom...Ali, neću da se vratim u Belorusiju".

Beloruski olimpijski komitet je u saopštenju naveo da je odlučeno da se Cimanuskaja povuče sa Olimpijskih igara u skladu sa savetom lekara, zbog "emotivnog i psihološkog stanja".

Trener Juri Mojsevič rekao je za državnu televiziju da "nešto sa njom nije bilo u redu, da nije htela da razgovara".

XS
SM
MD
LG