Linkovi

Bela kuća traži podršku za napad


Barak Obama tokom jednog od ranijih subotnjih obraćanja naciji

Predsednik Obama u svom subotnjem obraćanju naciji poručio da je upotreba hemijskog oružja "direktan napad na ljudsko dostojanstvo"...

Administracija američkog predsednika Baraka Obame ulaže sve veće napore da pridobije podršku domaće javnosti za vojnu akciju protiv Sirije.

Predsednik Obama je, u svom redovnom subotnjem obraćanju naciji, poručio da bi - ukoliko ne bude odgovora na ono što je nazvao „nečuvenim napadom“ sirijske vlade - rizik od daljih hemijskih napada u budućnosti bio još veći.

Obama je takođe rekao da je navodna upotreba hemijskog oružja od strane sirijske vlade bila "direktan napad na ljudsko dostojanstvo" i pretnja nacionalnoj bezbednosti.

A dok predsednik Obama pokušava da ojača domaću podršku za akciju protiv Sirije, američki državni sekretar Džon Keri vrši pritisak na ministre spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije da stanu uz SAD.

Keri je danas imao neformalne razgovore sa svojim kolegama u Viljnusu, prestonici Litvanije, koja trenutno predsedava evropskim blokom.

Posle sastanka sa Kerijem, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pročitala je saopštenje u kome poziva na "jasan i snažan odgovor" zbog napada u Siriji, ali nije specifično pomenula vojnu akciju.

Ona je takođe rekla da EU želi da se Ujedinjene nacije pozabave krizom u Siriji, i da bi svaka dalja akcija protiv Damaska trebalo da bude odložena sve dok tim svetske organizacije koji istražuje upotrebu hemijskog oružja ne objavi svoj izveštaj.

Keri je odgovorio da su SAD zahvalne na podršci, dodoajući da je EU objavila "snažno saopštenje o potrebi da se snosi odgovornost“.

Takođe, Nemačka je saopštila da će potpisati zaključak sa samita G20 u kojem se traži "snažan odgovor" na napad. SAD i još deset zemalja potpisale su dokument juče, tokom sastanka u Sankt Peterburgu.

Predsednik Obama će svoj plan ciljanih vojnih napada na Damask američkim građanima predočiti u govoru u utorak, koji će direktno prenositi sve američke nacionalne TV mreže.
XS
SM
MD
LG