Linkovi

Težak put za usvajanje rezolucije o Siriji


Stručnjaci smatraju da - s obzirom na procene kako će 435 članova tog zakonodavnog tela glasati - predsednika Obamu čeka možda i do sada najteža zakonodavna bitka.

Odbor za odnose sa inostranstvom u američkom Predstavničkom domu počeo je da razmatra evenutalno odobrenje američkog vojnog napada na Siriju, u odgovor na prošlomesečni hemijski napad u kojem je stradalo više od hiljadu ljudi. Stručnjaci smatraju da - s obzirom na procene kako će 435 članova tog zakonodavnog tela glasati - predsednika Obamu čeka možda i do sada najteža zakonodavna bitka, sa jednim od najvećim uloga kada je reč o kredibilitetu Sjedinjenih Država.

Osvrnuvši se na užasavajuće snimke napada hemijskim oružjem američki državni sekretar Džon Keri je članovima senatskog odbora rekao da svet budno prati situaciju.

„Svet ne samo da prati kako bi video šta ćemo odlučiti, već posmatra i kako ćemo doći do te odluke, da li još možemo da postignemo jednoglasnost u Sjedinjenim Državama“.

Istaknuti član tog odbora, demokrata Eliot Engel se slaže:

„....pitanje s kojim se danas suočavamo je daleko veće od upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Reč je o kredibilitetu Amerike kao globalne sile“.

Međutim, neki članovi, među kojima je i republikanac Majkl Mekol iz Teksasa, izrazili su zabrinutost povodom odobravanja vojne akcije, zbog sastava sirijskih pobunjenika.

„Ja se brinem da bi svaki napad na ovaj režim - koliko god da je on loš - osnažio radikalne islamiste, odnosno ekstremiste, a taj film smo već gledali“.

Politički analitičar Stjuart Rotenberg kaže da nezvanična prebrojavanja glasova u Predstavničkom domu sugerišu da će usvajanje rezolucije, kojom se dozvoljava upotreba vojne sile biti teško, ali ne i nemoguće.

„Predsednici imaju način da zavrću ruke, mole, iznose argumente i obećavaju do pred samo glasanje, i obično uspevaju, malom većinom. Ali ovo nikako nije gotova stvar“.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner kaže da će glasati za tu rezoluciju i apeluje na članove da mu se pridruže. Međutim, Bejner se konstantno suočava sa neslaganjem svojih stranačkih kolega.

„Ovo nije vlada u kojoj se glasa po stranačkoj liniji, u kojoj predsednik Predstavničkog doma jednostavno kaže glasajte ovako i svi pripadnici njegove stranke to i učine. Štaviše, šta god da Bejner kaže, možete računati da će 30 do 40 republikanaca u Predstavničkom domu učiniti upravo suprotno“.

Rotenberg kaže da će verovatno doći do neočekivanih koalicija.

„Ovo je jedna od onih čudnih situacija u kojima će biti veoma zbunjujućih koalicija, gde će se izolacionisti, libertarijanci među republikancima, priključiti veoma liberalnim demokratama, koji se tradicionalno protive dodatnim troškovima za vojsku i odbranu. Te dve grupe će se udruženo suprostaviti pružanju odobrenja predsedniku da napadne Siriju. Imaćete mešavinu republikanaca i demokrata, veliki broj umerenjaka, ali isto tako i šaku jakih liberala i jakih konzervativaca, koji podržavaju predsednika“.

Svet će verovatno budno pratiti, kada se Predstavnički dom i Senat naredne nedelje u punom sastavu vrate na Kapitol Hil kako bi se fokusirali na Siriju.
XS
SM
MD
LG