Linkovi

Tramp i Putin razgovarali o Siriji, podrška naporima UN


Donald Tramp i Vladimir Putin u neformalnom razgovoru za vreme samita APEK-a u Vijetnamu, prošle nedelje
Donald Tramp i Vladimir Putin u neformalnom razgovoru za vreme samita APEK-a u Vijetnamu, prošle nedelje

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov ruski kolega Vladimir Putin složili su se da podrže napore Ujedinjenih nacija da "na miran način reše" pitanje građanskog rata u Siriji, koji traje skoro sedam godina.

Bela kuća je saopštila da su dvojica lidera raugovarala više od jednog sata i naglasila važnost okončanja humanitarne krize zbog koje su milioni građana Sirije morali da napuste svoje domove. Tramp i Putin kažu da bi raseljenim Sirijcima trebalo da bude dozvoljeno da se vrate i da bi trebalo osigurati "stabilnost ujedinjene Sirije, bez zloćudnih intervencija i terorističkih utočišta".

Tramp je telefonom razgovarao s Putinom, dan pošto je ruski lider u Sočiju primio predsednika Sirije Bašara al-Asada, sa kojim je razgovarao o političkom rešenju za građanski rat, u kojem je stradalo 400 hiljada ljudi.

Bela kuća je objavila da su Tramp i Putin "potvrdili važnost zajedničke borbe protiv terorizma, širom Bliskog istoka i Centralne Azije i složili se da istraže načine da dalje sarađuju u borbi protiv Islamske države, al-Kaide, Talibana i drugih terorističkih organizacija".

Pored toga, dvojica lidera razgovarala su i o načinima da "implementiraju dugotrajni mir u Ukrajini", gde se pro-ruski separatisti bore protiv snaga odanih Kijevu, ali i o tome kako da održe međunarodni pritisak na Severnu Koreju da okonča svoje programe razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Tramp i Putin razgovarali su neformalno nekoliko puta prošle nedelje, dok su prisustvovali samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu.

Putin čestitao Asadu na uspešnoj borbi protiv terorista

Zvanični Kremlj je naveo da je Asad pozvan da se sastane sa Putinom u Sočiju u vezi sa ruskim mirovnim predlozima za Siriju, pred Putinove razgovore (u sredu) sa predsednicima Turske i Irana Redžepom Tajipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem, takođe u Sočiju.

Prema izveštajima iz Kremlja, a i kako prenosi sirijska državna agencija SANA, Putin je rekao da se vojne operacije u Siriji bliže kraju i čestitao Asadu na uspešnoj borbi protiv terorista.

Predsednik Sirije je poslednji put boravio u Rusiji pre dve godine, kada su ruske snage započele svoje vojne akcije u Siriji , kojima su pomogle Asadovim snagama.

Mirovni pregovori o Siriji pod okriljem Ujedinjenih nacija trebalo bi da počnu 28. novembra u Ženevi.

XS
SM
MD
LG