Linkovi

Predsednici Rusije i Sirije raspravljali o političkom rešenju u Siriji


Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) rukuje se sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom tokom sastanka u Kremlju u Moskvi, Rusija, 20. oktobra 2015.
Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) rukuje se sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom tokom sastanka u Kremlju u Moskvi, Rusija, 20. oktobra 2015.

Sirija i Rusija obelodanile su u utorak da je održan sastanak predsednika Bašara al Asada i predsednika Vladimira Putina u Sočiju, rekavši da su dvojica lidera diskutovala o potrebi fokusiranja na političko rešenje sirijskog konflikta.

U izveštajima iz Kremlja i sirijske novinske agencije SANA, kaže se da je Putin rekao da se vojne operacije u Siriji bliže kraju i da je čestitao Asadu na uspešnoj borbi protiv terorista.

Asad, koji je prema ruskim medijima proveo u Sočiju oko četiri sata u ponedeljak, rekao je da veruje da ratno stanje omogućava liderima da očekuju progres na političkom frontu.

Sirijski lider poslednji put je bio u Rusiji pre dve godine, kada su ruske snage započele vojne operacije u Siriji, koje su podpomogle njegovim snagama.

Kremlj je saopštio da Putin namerava da dalje raspravlja o ovim temama sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamad al-Tahinijem.

Putin bi takođe trebalo da ugosti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i iranskog predsednika Hasana Rohanija na samitu u sredu u Sočiju, koji će takođe biti fokusiran na mirovni proces u Siriji.

Ove tri zemlje sarađivale su u nekoliko rundi razgovora u Astanu, Kazahstanu, iz kojih je proizašao sporazum o uspostavljanju "deeskalacionih zona" unutar Sirije.

Odvojeni mirovni razgovori, pod vođstvom Ujedinjenih nacija, zakazani su za 28. novembar u Ženevi.

XS
SM
MD
LG