Linkovi

Tramp i Putin o sukobu u Siriji, mešanju Rusije u izbore u SAD


Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraju, dok predsednik Vijetnama Tran Dai Kvang, desno, gleda u njih, tokom foto sesije na samitu APEC-a u Danangu, Vijetnam, 11. novembra 2017.

Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije odobrili su zajedničko saopštenje o Siriji, složivši se da "ne postoji vojno rešenje konflikta".

Doland Tramp i Vladimir Putin odobrili su saopštenje na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu. Ruski zvaničnici saopštili su da su Putin i Tramp razgovarali pre ceremonije grupnog fotografisanja lidera APEC-a u Danangu.

Bela kuća nije odmah odgovorila na pitanje o Kremljaskom saopštenju ili o razgovoru za koji Kremlj tvrdi da se dogodio.

U saopštenju Kremlja kaže se da su dvojica lidera ponovila hitnost uništenja Islamske države i da su se dogovorila da "ostave otvoenim vojne kanale komunikacije, između vojnih profesionalaca, kako bi obezbedili sigurnost i američkih, i ruskih snaga", kao i sprečili opasne incidente u koje bi bili uključeni saveznici u borbi protiv Islamske države.

Tramp i Putin potvrdili su predanost sirijskom suverenitetu, nezavisnost i teritorijalnom integritetu i takođe pozvali sve strane uključene u sirijski konflikt da koriste ženevski proces kako bi pronašli rešenje.

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraju tokom foto sesije na samitu APEC-a u Danangu, Vijetnam, 11. novembra 2017.
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraju tokom foto sesije na samitu APEC-a u Danangu, Vijetnam, 11. novembra 2017.

Saopštenje je izdalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje kaže da su dokument pripremili eksperti Rusije i Sjedinjenih Država i da su ga koordinisali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson.

Tramp i Putin hvalili jedan drugog

O ruskom kolegi Tramp je kazao da “se dobro razumeju, s obzirom na to da se ne poznaju I da imaju veoma dobar odnos.” Putin je Trampa opisao kao “prijatnu, obrazovanu osobu” I rekao da je sa američkim predsenikom komunicirao na “veoma civilizovan” način.

Upitan da li je Vladimira Putina podsetio na rusko mešanje u američke predsedničke izbore, Tramp je odgovorio da je Putin ponovio da se Rusija nije mešala, da ga je ponovo pitao I da može samo da mu postavlja isto pitanje.

Dvojica predsednika, nisu razgovarala o pitanju Severne Koreje.

Ruski predsednik je upozorio da će, povodom najave vlade SAD da će televizija “Russia Today” morati da se registruje kao strani agent, biti preduzete recipročne mere protiv američkih medija. Ruski zvaničnici su u svojim izjavama posebno isticali televiziju CNN, Radio Slobodnu Evropu I Glas Amerike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG