Linkovi

Bela kuća ponovo odložila sastanak o Pariskom sporazumu


Toplana u gradu Bou, Nju Hempširu
Toplana u gradu Bou, Nju Hempširu

Bela kuća po drugi put je odložila ključni sastanak o tome da li SAD treba da se povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma, za koji se zalagao bivši predsednik Barak Obama.

Predsednik Tramp je u toku duge predsedničke kampanje obećavao da će poništiti američko učešće u sporazumu, koji je postiglo 196 zemalja, ali je od dolaska na vlast pokazao da se koleba u tom pogledu.

Trampovi saradnici navode da će predsednik uskoro doneti odluku da li će poštovati sporazum iz 2015. o smanjenju emisije štetnih gasova da bi se ograničilo globalno zagrevanje, što obuhvata i američko obećanje da će smanjiti zagađenje u narednih deset godina.

Odluka bi mogla da se donese pre nego što Tramp, krajem maja, krene na samit lidera vodećih svetskih ekonomije – G7 – koji se održava u Italiji.

Za to vreme, bivši predsednik Obama govorio je na Globalnom samitu inovacija u ishrani, koji se održava u Milanu, gde je priznao da Trampova administracija ima drugačije prioritete u energetskoj politici od njegove, ali je istakao da se ne može pobeći od posledica klimatskih promena. „Nijedna zemlja, bilo velika ili mala, bogata ili siromašna, neće biti imuna na njih“, poručio je Obama. On je takođe istakao da je sektor privatnog biznisa već nagovestio kroz svoje investicije da budućnost leži u čistoj energiji.

Obama je dodao da se efekti klimatskih promena već vide u Americi, gde se u nekim gradovima u sunčanim danima dešavaju poplave, sezona šumskih požara je sve duža I sve opasnija a u arktičkoj državi Aljasci vidi se brza erozija obale I glečera koji se povlače tempom koji je neviđen u moderna vremena.

SAD su drugi najveći svetski zagađivač posle Kine, a povlačenje iz sporazuma moglo bi da značajno ograniči globalni uticaj Pariskog sporazuma. Obama i kineski predsednik Ši Đinping bili su ključne ličnosti koje su doprinele postizanju klimatskog sporazuma.

Državni sekretar Reks Tilerson, bivši prvi čovek naftnog giganta "Ekson Mobil" podržava ostanak u sporazumu, ali Skot Pruit, administrator Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), smatra da je to “loš sporazum za Ameriku”, koji će koštati američke radnike njihovih radnih mesta. Sam Tramp je svojevremeno klimatske promene nazvao “kineskom prevarom”.

Dok nova Trampova administracija donosi odluku, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je predsednik Ši, koji je telefonom razgovarao sa novoizabranim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, poručio da “dve zemlje treba da štite globalne sporazume, među kojima je i Pariski sporazum”.

XS
SM
MD
LG