Linkovi

Prva polovina 2016. najtoplija u istoriji


Led na Arktičkom okeanu bio je rekordno nizak tokom zime, drugu uzastupnu godinu za redom.
Led na Arktičkom okeanu bio je rekordno nizak tokom zime, drugu uzastupnu godinu za redom.

Svetska meteorološka organizacija, WMO, navodi da je prva polovina ove godine bila najtoplija u istoriji – što je znak da se globalno zagrevanje odigrava brže nego što se očekivalo.

Organizacija UN-a sa sedištem u Ženevi je juče upozorila da je 2016. na putu da postane najtoplija ikada zabeležena godina. WMO je pozvala zemlje potpisnice da što je pre moguće počnu da sprovode klimatski sporazum postignut prošle godine u Parizu.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je u četvrtak da je jun bio četrnaesti mesec za redom u kojem su zabeležene rekordne temperature za kopno i okeane. Takodje je zabeležen 378-mi uzastopni mesec sa temperaturama iznad proseka iz 20. veka.

“To što smo videli do sada u prvih šest meseci 2016. je zaista alarmantno”, izjavio je Dejvid Karlson iz Istraživačkog programa WMO.

Stručnjaci za klimatske promene u UN-u kažu da ova godina nagoveštava da planeta može da se zagreva brže nego što je očekivano i to u znatno kraćem roku. Severna hemisfera, uključujući Aljasku, Kanadu i Rusiju imala je neobično tople temperature.

“Nije nam nimalo prijatno koliko nas je ovo iznenadilo, a to je malo oprezniji način da kažimo da strepimo od onoga što sledi. Ako je bilo toliko iznenadjenja ove godine, koliko nas iznenadjenja tek čeka?”, rekao je Karlson.

Naučnici navode da su emisije ugljen dioksida, koje se smatraju uzročnicima globalnog zagrevanja, takodje dostigle novi nivo.

“Svetska meteorološka organizacija nam pokazuje da temperatura raste uporedo sa povećanjem ugljen dioksida u atmosferi. Nema sumnje da ti gasovi globalnog zagrevanja uzrokuju vrstu promena koje primećujemo sa povećanjem temperature, pretnjom Arktiku, pretnjom ledu na Grenlandu i tako dalje. Stoga zaista nemamo vreme za gubljenje – moramo nešto da preduzmemo", upozorava Dag Par, naučnik Grinpisa.

Predstavnici 200 vlada će se sastati u novembru u Maroku kako bi počeli da sprovode Pariski sporazum, koji ograničava globalno zagrevanje na manje od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa – što nije lak zadatak.

“Imamo moralnu obavezu izmedju Pariskog sporazuma postignutog u decembru, njegovog potpisivanja 22. aprila i sada novembarskog sastanka da obezbedimo da najmanje 55 zemalja, koje predstavljaju 55 odsto svetskog ispuštanja gasova staklenika u atmosferu, ratifikuje Pariski sporazum”, poručila je Segolen Rojal, francuska ministarka za ekologiju, razvoj i energetiku.

No, čak i ako taj cilj bude postignut u novembru, neki naučnici strahuju da bi to moglo da bude prekasno.

XS
SM
MD
LG