Linkovi

BBC: Poverljiva dokumenta Ministarstva odbrane pronađena na autobuskoj stanici u Engleskoj


Britanski ratni brod upljovljava u luku Batumi u Crnom moru (Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije)

Poverljiva dokumenta britanskog Ministarstva odbrane, sa detaljima o britanskom ratnom brodu i potencijalnoj reakciji Rusije na njegov prolazak kroz Crno more, pronađena su na jednoj autobuskoj stanici na jugu Engleske, preneo je BBC u nedelju.

BBC je u izveštaju naveo da je jedan građanin koji je želeo da ostane anoniman pronašao dokumenta, na ukupno gotovo 50 strana, "u vlažnoj hrpi na autobuskoj stanici u Kentu u utorak ujutro".

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prošle nedelje informisano "o incidentu u okviru kojeg je građanin pronašao osetljiva odbrambena dokumenta".

"Ministarstvo veoma ozbiljno uzima u obzir bezbednost informacija i istraga je pokrenuta. Zaposleni je u to vreme prijavio gubitak (dokumenata)", naveo je portparol ministarstva.

BBC je preneo da su dokumenta, koja su sadržavala mejlove i internet prezentaciju, bila povezana sa britanskim ratnim brodom "Defender" koji je prošle nedelje plovio blizu Krima, koji je Rusija 2014. godine nelegalno pripojila od Ukrajine.

Rusija je u sredu saopštila da je ispalila hice upozorenja i ispustila bombe na trasi kretanja britanskog razarača da bi ga naterala da napusti, kako Kremlj tvrdi, ruske teritorijalne vode. Međutim, Britanija i veći deo sveta navode da taj regon pripada Ukrajini.

Moskva je kasnije pozvala britanskog ambasadora na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova zbog, kako je navela, provokacije.

Britanija je odbacila ruske tvrdnje o incidentu. Navela je da veruje da su ispaljeni hici deo prethodno najavljanih ruskih "oružanih vežbi" i dodala da nisu ispuštene bombe.

Potvrdila je da je razarač plovio ukrajinskim vodama, opisujući njegov kurs kao "bezazleni prolazak" u skladu sa međnarodnim pravom.

BBC je preneo da se u dokumentima sugeriše da se očekivala moguća agresivna reakcija Rusije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG