Linkovi

Barbados postao republika, kraljica Elizabeta više nije šef države


Nova predsednica Barbadosa Sandra Mejson uručuje princu Čarlsu Orden slobode Barbadosa za vreme predsedničke inauguracije u Bridžtaunu, 30. novembra 2021.
Nova predsednica Barbadosa Sandra Mejson uručuje princu Čarlsu Orden slobode Barbadosa za vreme predsedničke inauguracije u Bridžtaunu, 30. novembra 2021.

Barbados je u utorak postao republika i raskinuo kolonijalne veze sa britanskom monarhijom, a kraljica Elizabeta Druga više nije šef države.

Sandra Mejson, koja je u oktobru pobedila na izborima, inaugurisana je kao prva predsednica, a u svom govoru poručila da je "Republika Barbados isplovila na svoje prvo putovanje."

"Mi, građani, moramo da Republici Barbados pružimo duh i težinu. Moramo da oblikujemo njenu budućnost. Mi smo čuvari jedni drugih, i naše nacije. Mi, građani, smo Barbados", rekla je predsedninca Mejson.

72-godišnja Sandra Mejson je advokat i sudija, a bila je i ambasadorka u Venecueli, Kolumbiji, Čileu i Brazilu. Pomagaće premijerki Miji Motli da predvodi bogatu karipsku naciju sa više od 300.000 stanovniika, koja se oslanja na turizam, industriju i finansije.

Zvanice, među kojima je bio britanski princ Čarls, prisustvovale su ceremoniji kojom je obeležena promena uređenja zemlje, tačno 55 godina od dana kada je Barbarods proglasio nezavisnost od Britanije.

Naslednik britanskog prestola se zahvalio zvaničnicima Barbadosa na pozivu, a u svom govoru podsetoi na dugu istoriju engleskih doseljenika, koji su se oslanjali na prinudni rad stotina hiljada porobljenih Afrikanaca na unosnim plantažama šećera.

“Stvaranje ove republike nudi novi početak", rekao je princ Čarls. "Od mračnih dana naše prošlosti i zverstava ropstva koje zauvek ostavlja mrlju na našoj istoriji, stanovnici ovo ostrva su pronašli svoj put uz izuzetnu istrajnost."

Pevačica Rijana na ceremoniji inauguracije prve predsednice Barbadosa, 29. novembra 2021.
Pevačica Rijana na ceremoniji inauguracije prve predsednice Barbadosa, 29. novembra 2021.

Tokom ceremonije, premijerka Barbadosa je pop zvezdi Rijani uručila priznanje "nacionalnog heroja Barbadosa".

“Nastavite da sijate kao dijamant i služite na čast našoj zemlji Vašim rečima i delima, gde god da idete", rekla je premijerka Mia Motli pevačici.

Ceremonija uz vatromet započela je u ponedeljak kasno uveče na popularnom trgu sa koga je prošle godine uklonjen spomenik britanskog lorda Nelzona, kao deo inicijativa širom sveta da se uklone simboli represije.

Barbados će i dalje biti jedna od 54 članice Komonvelta.

U izveštaju su korišćeni i podaci agencija Asošijejted pres, Ažans Frans pres (AFP) i Rojters.

XS
SM
MD
LG