Linkovi

Aleksandar Vulin pod američkim sankcijama


Direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin (Foto: AP/Darko Vojinovic)
Direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin (Foto: AP/Darko Vojinovic)

Sjedinjene Države uvele su sankcije direktoru Bezbednosno informativne agencije Srbije Aleksandru Vulinu.

Server: Probijen zaštitni mehur nekažnjivosti

ARHIVA - Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins
ARHIVA - Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins

Uvođenje američkih sankcija Aleksandru Vulinu, šefu BIA, američki analitičar Danijel Server vidi kao "veliki korak".

"Aleksandar Vulin je važna, pro-ruska ličnost u vladi Srbije koji je tesno povezan sa idejom “srpskog sveta”. Ovde je optužen za trgovinu oružjem i narkoticima, kao i za omogućavanje širenja malignog uticaja Moskve. Sankcije možda neće imati mnogo konkretnog efekta, budući da je malo verovatno da Vulin poseduje imovinu u Sjedinjenim Državama. Ali ovim potezom se probija zaštitni mehur nekažnjivosti oko najviših nivoa srpske vlade. Biće zanimljivo videte kako će reagovati predsednik Vučić – da li će zadržati Vulina na poziciji, ili će ga smeniti", naveo je Server u pisanom odgovoru Glasa Amerike na pitanje da prokomentariše odluku Sekretarijata za finansije da se Aleksandar Vulin doda spisku pojedinaca sa Zapadnog Balkana sankcionisanih zbog korupcije i ugrožavanja mira i stabilnosti.

Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamenih aktivnosti u Srbiji i regionu”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC).

Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i obaveštajne finansije, poručio je da američke vlasti neće oklevati da sankcionišu zvaničnike koji zloupotrebljavaju funkciju za ostvarivanje lične koristi - istovremeno podrivajući demokratiju na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju je navedeno da je Aleksandar Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je ostvarivao koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem - pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije. Vulinovo postupanje unapredilo je korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Koristio je svoju funkciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu”, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da institucije čiji je bio čelnik u prošlosti nisu na meti sankcija.

Navedeno je da je na osnovu odluke Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije sva Vulinova imovina koja se nalazi u SAD-u ili je u posedu ili pod kontrolom američkih državljana pod blokadom i mora biti prijavljena tom telu. Zabranjene su i sve transakcije Vulina sa američkim privatnim i pravnim licima.

Američka ambasada u Beogradu saopštila povodom sankcionisanja Aleksandra Vulina da ta akcija nije usmerena protiv institucija Republike Srbije.

"Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju građane Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i stvaranju bolje budućnosti", navedeno je u objavi ambasade na društvenoj mreži Tviter.

Većinu američkih sankcija sprovodi Sekretarijat finansija SAD, upravo preko svoje OFAC-a.

U junu 2021. godine, predsednik SAD Džo Bajden dodatno je proširio ovlašćenja za sankcionisanje na Zapadnom Balkanu, izvršnom naredbom „EO 14033“, koja kao razloge navodi korupciju, te ugrožavanje mira i stabilnosti. Vulin je sankcionisan upravo na osnovu te naredbe.

Pokret socijalista: Sankcije protiv Vulina napad na Srbiju

Pokret socijalista, partija koju predvodi Aleksandar Vulin koga su sankcionisale Sjedinjene Države, saopštio je da taj potez predstavlja novi direktan napad na Srbiju i srpske institucije.

Vašington, kao uvek, i sada laže, mrzi i siluje istinu, pa Vulina, koji je uništio narko-klanove koji su imali podršku CIA, sada proglašava narko-dilerom, iako su zbog njega njihove omiljene narko-ubice u zatvoru iz koga će izaći samo ako ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil i Đilas (Dragan Đilas, lider opozicione Stranke slobode i pravde, prim.nov.) dođu na vlast”, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da je Vulinov zločin korupcije, kako je navedeno, što je iskorenio u svakom ministarstvu koje je vodio, pa američka ambasada nije mogla lako i jeftino da dolazi do državnih tajni Srbije - na šta su, kako je navedeno, navikli posle petooktobarskog puča - kako su označili demokratske političke promene 2000. godine kada je smenjen režim Slobodana Miloševića.

"Vulinov stav da želi mir, a ne da bude rusofobska strana u ratu, za njih predstavlja maligni uticaj i platformu za širenje ruskog uticaja u regionu, čime su pokazali da je Amerika veoma mala i slaba zemlja, ako joj za pobedu nad Rusijom smeta Vulin", zaključuje u saopštenju Pokret socijalista Aleksandra Vulina - šefa srpske tajne policije i bivšeg ministra odbrane i unutrašnjih poslova.

Do sada je po tom osnovu izrečeno 19 sankcija pojedincima i pravnim licima, uglavnom iz BiH, uključujući i Milorada Dodika, predsednika entiteta Republika Srpska. U decembru 2021. godine, SAD su uvele sankcije Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, te njima povezanim pojedincima i firmama.

XS
SM
MD
LG