Linkovi

Akcija NVO: U gradovima Balkana zasađeno više o 400 stabala prijateljstva


Akcija sadnje "Drveća prijateljstva", u sklopu regionalne akcije Evropskog fonda za Balkan, u Beogradu, 20. novembra 2021. (Foto: Tviter nalog EFB)
Akcija sadnje "Drveća prijateljstva", u sklopu regionalne akcije Evropskog fonda za Balkan, u Beogradu, 20. novembra 2021. (Foto: Tviter nalog EFB)

Više od 400 stabala drveća posađeno je u petak i subotu u više gradova regiona, među kojima su i Beograd, Podgorica i Priština, u sklopu druge po redu akcije "Drveće prijateljstva" koju Evropski fond za Balkan sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima.

Gradovi širom Zapadnog Balkana dele veliki ekološki problem, odnosno opasne nivoe zagađenja vazduha. Stoga je cilj ove inicijative da pošalje snažnu zajedničku poruku da regionalna saradnja i solidarnost takođe mogu da doprinesu rešavanju tog pitanja i stvaranju uslova za čist vazduh.

"Prošle godine, regionalna akcija 'Drveće prijateljstva' i drveće koje je zasađeno širom regiona bila je simbolična nadoknada za štetu koju je nanela emisija ugljen-dioksida usled službenih putovanja EFB-a u 2019. godini", izjavila je Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Fonda.

"Ove godine smo organizovali sadnju da bismo dodatno naglasili značaj svakog drveta za kvalitet vazduha koji udišemo. Ponovo je ceo region najzagađeniji deo kontinenta... Smatramo da je regionalni pogled na problem zagađenog vazduha koji je zajednički za ceo region ključan i da nažalost ova tema mora biti od najvećeg prioriteta za sve nas", rekla je ona, kako je saopšteno, najavljujući zajedničku kampanju 'Ujedinjeni Balkan za čist vazduh'.

Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta OZON iz Crne Gore rekao je da broj stabala posađenih u glavnom gradu te države nosi posebnu simboliku jer korespondira sa obeležavanjem 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

"Podgorica će dobiti novi drvored, koji će doprineti ozelenjavanju, a nadamo se da će građani uživati u ovom ambijentu koji će naselju Dahna dati novi zeleniji i ekološkiji izgled", kazao je Perović.

"Raduje nas isti efekat će se ostvariti i u drugim gradovima u regionu, a naše misli danas su sa kolegama iz Sarajeva koji nisu u mogućnosti da sprovedu akciju zbog do poplava, a nadamo se da će se što prije stvoriti uslovi da i glavni grad Bosne i Hercegovine bude obogaćen novim drvoredom", poručio je.

Akciju "Drveće prijateljstva", kao i kampanju "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" EFB realizuje uz podršku organizacija Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, Ozon iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda i Pro.Tok21 iz Smedereva.

XS
SM
MD
LG