Linkovi

Ukrajina, ruska agresija i Kina među temama samita NATO u Vašingtonu


ARHIVA - Zastave Sjedinjenih država i NATO (REUTERS/Yves Herman)
ARHIVA - Zastave Sjedinjenih država i NATO (REUTERS/Yves Herman)

NATO bi na samitu sledeće nedelje u Vašingtonu trebalo da razmatra konkretne načine za ubrzanje članstva Ukrajine u Atlantskom savezu. Takođe, očekuje se da će u fokusu biti bezbednosni rizici ruske agresije na Ukrajinu i izazovi u regionu Indo-Pacifika.

U trenutku dok se ratu Rusije i Ukrajine ne nazire kraj, Sjedinjene Države ugostiće 32 članice NATO-a na godišnjem samitu u Vašingtonu - koji se održava od 9. do 11. jula. Jačanje bezbednosti Ukrajine i rešavanje izazova poput onih iz Kine – visoko su kotirane teme, saopštili su američki zvaničnici.

Sastanak lidera NATO sledeće nedelje u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

“Podrška Ukrajini i njenoj odbrani od ruske agresije, saradnja sa partnerima, načini za jačanje otpornosti saveznika u suočavanju sa pretnjama i izazovima iz Narodne Republike Kine. Hibridne i sajber pretnje – to su teme na koje ćemo se usredsrediti na samitu", izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara Daglas Džouns.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u saglasni su da je budućnost Ukrajine u Alijansi. Naredne nedelje trebalo bi da budu poznati konkretni koraci za njeno približavanje članstvu u NATO.

Neki od članova američkog Kongresa iskazivali su zabrinutost u vezi sa spremnošću Ukrajine da se priključi uprkos tome što se obavezala da će sprovesti unutrašnje reforme.

Međutim, teme neće biti isključivo Ukrajina i evropska bezbednost. Analitičari ukazuju i da NATO razmatra veću ulogu i u Indo-Pacifiku.

“Australija, Novi Zeland, Republika Koreja i Japan veoma su zainteresovani za produbljivanje saradnje sa NATO. To ne mora nužno biti vojna saradnja – nego oblasti u kojima već postoji neki vid kooperacije", kaže Stiven Flenagan iz Korporacije Rand.

Organizacija samita podudara se sa obeležavanjem sedamdeset pete godišnjice osnivanja NATO-a, zbog čega je više od dvadeset ličnosti, uticajnih na društvenim mrežama, pozvano da prate okupljanje i objavljuju sadržaje koji će obeležiti važnu prekretnicu.

XS
SM
MD
LG