Linkovi

ODIHR otvorio misiju za posmatranje izbora u Srbiji 2. juna


Arhiva - Logo OEBS-ovog ODIHR-a
Arhiva - Logo OEBS-ovog ODIHR-a

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je u utorak Misiju za praćenje lokalnih izbora u Srbiji 2. juna, na zvaničan poziv vlasti u Beogradu, prenose mediji.

Šef te posmatračke misije Alberto Zanijeri rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da misiju čini glavni tim od 11 međunarodnih stručnjaka čije je sedište u Beogradu, kao i 18 "dugoročnih" posmatrača koji će od narednog ponedeljka biti raspoređeni na devet lokacija u Srbiji, javila je agencija Beta na svom sajtu.

Misija ODIHR-a tražiće da za izborni dan, 2. jun, bude angažovano i 160 "kratkotrajnih" posmatrača koji će se pridružiti toj misiji, rekao je on.

ODIHR će posmatrati ceo izborni proces - otvaranje biračkih mesta, proces glasanja, brojanje glasova, sabiranje rezultata i izneće procenu o usklađenosti sprovođenja izbora sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim standarima, najavio je Zanijeri.

Sastanci sa predstavnicima vlasti, političkim partijama, predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodne zajednice sastavni su deo aktivnosti posmatranja izbora.

Dan posle izbora, na konferenciji za medije, misija će objaviti preliminarne nalaze i zaključke. Konačni izveštaj sa ocenom celokupnog izbornog procesa i preporukama, biće objavljen nekoliko meseci nakon završetka procesa.

U izveštaju su korišćene informacije sa sajtova agencije Beta i Radio televizije Srbije.
XS
SM
MD
LG