Linkovi

Ministarka: Usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU - 55 odsto


ARHIVA - Zastave Srbije i EU.
ARHIVA - Zastave Srbije i EU.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Tanja Miščević izjavila je u utorak da je usklađenost Beograda sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije 55 odsto, ali da je to mnogo više od samog procenta, imajući u vidu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, kakvu Srbija pruža u svim međunarodnim organizacijama.

Miščević je to rekla na sastanku sa direktorom Direktorata Evropske komisije za proširenje Janom Kopmanom, sa kojim je razgovarala o načinima da se dodatno unapredi i ubrza proces pristupanja Srbije EU, posebno u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, ali i u drugim pregovaračkim poglavljima, javio je FoNet.

Srbija se usklađuje sa viznim režimom EU, sarađuje sa Fronteksom i članicama Unije u sprečavanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima. Beograd učestvuje u misijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, izjavila je Tanja Mišević.

Arhiva - Tanja Miščević
Arhiva - Tanja Miščević

Ona je Kopmana informisala o reformskim prioritetima, sprovođenju ustavnih amandmana i medijske strategije kroz inkluzivan proces izrade predloga za izmenu Zakona o javnom informisanju, kao i Zakona o elektronskim medijima, u čemu učestvuju predstavnici medijskih udruženja, eksperti, predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i EU.

Kopman je ocenio da novo medijsko zakonodavstvo, koje je u fazi završne izrade, treba da odražava slovo i duh usvojene Medijske strategije i akcionog plana i da ukupan ambijent za ostvarivanje slobode izražavanja bez ometanja treba dodatno ojačati u praksi.

Tanja Miščević i Kopman su se saglasili da je važno da mehanizam praćenja sprovođenja reformi u svim pregovaračkim poglavljima bude takav da omogući da rezultati budu vidljiviji i da omoguće brži napredak u pregovorima, pod uslovom kontinuiranog napretka u reformama, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

O važnosti diversifikacije u snabdevanju energijom

Jan Kopman sastao se i sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, i tom prilikom naglasio snažnu podršku EU diversifikaciji izvora snabdevanja Srbije gasom , ocenivši da je to veoma važna tema za EU od početka rata u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Kopman ukazao na važnost nastavka sprovođenja reformi i razdvajanja u gasnom sektoru, kao i na nameru EU da Zapadni Balkan učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa, a kasnije i zelenog vodonika, radi smanjenja energetske neizvesnosti.

Dubravka Đedović je rekla da je Srbija posvećena planiranju važnih projekata u energetskom sektoru, koji će se uskoro naći pred vladom, čiji će fokus biti izgradnja novih kapaciteta i veće korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE).

Izjavila je da je u toku izrada strateških dokumenata kojima će Srbija do kraja godine definisati ciljeve u OIE, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova i odrediti put u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji.

Prema njenim rečima, Srbija je odlučna da nastavi sa usklađivanjem pravnog okvira sa regulativnom Evropske unije u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, i da sprovede neophodne reforme kakve su deo pregovora o pristupanju EU.

Đedović je izjavila da se uz podršku EU realizuje izgradnja gasne interkonekcije između Niša i Dimitrovgrada, koja će Srbiji omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja gasom i dodatne kapacitete gasa. Zahvalni smo EU na finansijskih podršci u izgradnji nove gasne interkonekcije koju ćemo završiti na jesen i tako se snabdevati gasom iz Azerbejdžana, LNG terminala u Aleksandropolisu, kao i sa Srednjeg i Bliskog istoka, rekla je Dubravka Đedović.

Dubravka Đedović se izjavila da je EU donirala 165 miliona evra za povećanje broja domaćinstava koja mogu da dobiju popuste na računima za električnu i toplotnu energiju i gas. Više od 190.000 domaćinstava može da umanji račune ako se prijave za status energetski ugroženih kupaca, što je veoma važno, zbog energetske krize i rasta troškova, rekla je Dubravka Đedović.

XS
SM
MD
LG