Linkovi

Severna Makedonija dobila novog premijera


The new prime minister of North Macedonia, Social Democratic leader Dimitar Kovacevski (C), takes his oath in the North Macedonian Parliament building, in Skopje, Jan 16, 2022.
The new prime minister of North Macedonia, Social Democratic leader Dimitar Kovacevski (C), takes his oath in the North Macedonian Parliament building, in Skopje, Jan 16, 2022.

Parlament Severne Makedonije izabrao je socijaldemokratskog tehnokratu Dimitra Kovačevskog za premijera posle više od dva meseca političkih previranja u zemlji.

Kovačevski, bivši zamenik ministra finansija, nasledio je Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku prošlog meseca nakon teškog poraza njegove stranke na opštinskim izborima.

Novu koalicionu vladu, koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Kovačevskog, podržala su 62 poslanika prisutnih u parlamentu od 120 mesta. Protiv je glasalo 46 poslanika.

Predstavljajući svoju agendu parlamentu u subotu, Kovačevski je rekao da će ključni cilj njegove vlade biti "veći i održivi ekonomski rast".

On je takođe obećao da će se pozabaviti energetskom krizom u zemlji i pokušati da je približi Evropskoj uniji.

Kovačevski, star 47 godina, preuzeo je vođstvo na čelu SDSM prošlog meseca.

On preuzima funkciju premijera nakon što je prethodna vlada, takođe predvođena SDSM-om, preživela glasanje o nepoverenju u novembru nakon sedmica pregovora sa manjim strankama.

Od tada, međutim, opozicija optužuje vladu za nedostatak legitimiteta i poziva na prevremene izbore. Kovačevski insistira da će izbori biti održani kako je planirano 2024. godine.

Kao zamenik ministra finansija Kovačevski, koji je doktor ekonomskih nauka, ostao je prikriven.

Politički analitičari postavljaju pitanje da li će on moći da pregovara o izazovima sa kojima se nacija suočava.

Kod kuće će, kažu, morati da se suoči sa složenim odnosima unutar vladajuće koalicije i korupcijom koja osakaćuje ekonomiju zemlje.

Smatra se da je njegov najveći spoljnopolitički izazov postizanje napretka u pregovorima o članstvu u EU, koji su u zastoju zbog protivljenja Bugarske.

U 2019. godini, zemlja je svom zvaničnom nazivu dodala geografsku odrednicu "Severna", kako bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije.

Promena je omogućila Severnoj Makedoniji da se pridruži NATO-u i bila je preduslov za otvaranje puta za njeno moguće članstvo u EU.

Ali, Bugarska sada stoji na putu zemlje ka članstvu u EU zbog spora oko istorijskih pitanja i porekla makedonskog jezika.

XS
SM
MD
LG