Linkovi

Šmit zvanično stupio na dužnost Visokog predstavnika u BIH


ARHIIVA - Novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit (Foto:Rojters/Hannibal Hanschke)
ARHIIVA - Novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit (Foto:Rojters/Hannibal Hanschke)

Novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), 1. avgusta je zvanično preuzeo mandat i već prvog dana imao sastanke u Sarajevu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Šmit se prvo sastao s gradonačelnicom Sarajeva Banjaminom Karić koja mu je poželela dobrodošlicu i uspešnu misiju u BiH.

Šmit je razgovarao i s ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom.

Ambasada SAD je prenela da je Nelson rekao da mu je "bila čast da pozdravi novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH. Nadamo se delotvornom partnerstvu SAD-a i OHR-a radi odgovornog napretka BiH".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas nema nameru da razgovara s, kako se izrazio, "lažnim i neimenovanim" novim Visokim predstavnikom i da neće biti na sastanku s njim u Predsedništvu BiH.

Dodik je Šmita "nazvao lažnim i neizabranim visokim predstavnikom" jer njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN. Rekao je da RS "ne sme da dozvoli da neizabrani stranac pregovara o bilo čemu sa srpskim predstavnicima ili nameće bilo kakve odluke".

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Šmitov politički uspon kreće 1990. kad ulazi u nemački parlament, Bundestag. Kao zastupnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) je od 1990-ih bio uključen u kreiranje nemačke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Aktivno se kao zastupnik bavio i ratom u bivšoj Jugoslaviji, pa tako i u Bosni i Hercegovini, njegovim posledicama i posleratnom obnovom.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, (Dejtonski mirovni sporazum), dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu.

OHR ima ovlašćenja za “konačnu interpretaciju” Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog rešenja.

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH, a potvrđuje savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Članice Upravnog odbora su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

XS
SM
MD
LG