Linkovi

Abazović i Gutereš razgovarali o situaciji na Balkanu, uticaju rata u Ukrajini na region


Crnogorski premijer Dritan Abazović sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom (Foto:Vlada Crne Gore)
Crnogorski premijer Dritan Abazović sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom (Foto:Vlada Crne Gore)

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović sastao se u četvrtak veče sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Gutereš i Abazović su razmijenili stavove o razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana, pristupanju Evropskoj uniji i saradnji Ujedinjenih nacija i Crne Gore, saopšteno je iz kabineta generalnog sekretara.

U saopštenju se navodi da su Gutereš i Abazović takođe razgovarali o ratu u Ukrajini i njegovom uticaju na region i dalje, uključujući energetsku saradnju i bezbjednost.

Iz Abazovićevog kabineta je saopšteno da je Gutereš tokom sastanka istakao da "Ujedinjene nacije cijene odličnu saradnju sa Crnom Gorom, koja je vrlo aktivna članica i na koju uvijek računaju, isto kao što Crna Gora može da računa na UN".

"Potrebno je da damo sve od sebe kako bi smo zajedničkim snagama prebrodili globalne krize, počevši od kovida, preko rata u Ukrajini do krize energenata koja nas očekuje tokom zime i proljeća", zaključeno je nakon sastanka, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je predsjednik Vlade istakao da "Crna Gora vodi isključivo pomiriteljsku i prijateljsku politiku, naročito prema komšijama i da je primjer uspješne regionalne saradnje".

,,Želimo da damo naš doprinos, naročito u promociji budućnosti na koju region Zapadnog Balkana isključivo treba da se fokusira", naglasio je Abazović i poručio da konflikt nije prihvatljivo sredstvo za rješavanje problema, a da je zaštita životne sredine pitanje koje može da ujedini sve države, ističe se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Crnogorski premijer će u petak govoriti na 77. zasjedanju Generalne skupštine svjetske organizacije.

XS
SM
MD
LG